Vágólapra másolva!
Belgrádban április közepén jelenik a Chess Informant 92. kötete. A könyv az októbertől január végéig tartó versenyidőszak legjobb játszmáit, megnyitáselméleti érdekességeit, hatásos kombinációit és  tanulságos végjátékait gyűjti csokorba. A calviai sakkolimpia mellett az orosz Szuperbajnokság, a Wijk aan Zee-i januári szuperverseny, a Klubcsapatok Európa Kupájának küzdelmeit elemzik maguk a játékosok. Döntött a nemzetközi zsűri, a 91-es kötet legjobb játszmájának a brissagói világbajnoki döntő 8. partiját választotta, Lékó Péter hatásos Marshall-támadását.

Nem csalódtunk, a nemzetközi zsűri nagymestereit is elbűvölte a brissagói világbajnoki döntő nyolcadik játszmája. Lékó Péter 25...Vd3!! lépéssel bevezetett hatásos támadása igazi remekmű, Vlagyimir Kramyik magára hagyott királya védtelen volt a sötét támadó tisztek hatásos, szemet-lelket gyönyörködtető összjátékával szemben. Kramnyik szabadgyalogja hiába változott volna vezérré, a matt ellen nem talált mentséget. Lékó nyerését a szakmai testület a lehetséges 90 pontból 67-tel jutalmazta, 15-tel kapott többet, mint a világbajnoki döntő utolsó partija. Kramnyik megragadta esélyét, világbajnokhoz méltó játékkal használta ki nagymesterünk megingását, aki a küzdelem közben látta a jó lépést, a szép ellenjátékot biztosító gyalogáldozatot.

A legjobb tízbe választott partik közös jellemvonása, hogy dominál a taktika, áldozatok egész sorát vonultatták fel a szereplők. Az orosz Szergej Rublevszkij kétszer is szenvedő alanya volt a tűzijátéknak, az ukránok 18 éves olimpiai bajnoka, Andrej Volokityin kombinációját egy remek huszáráldozat vezette be. Ez a nyerés csak kettővel kapott kevesebbet, mint Kramnyik győzelme. Viswanathan Anand minőségáldozata 43 pontot kapott, szerény vigasz az orosz nagymesternek, hogy pontos védekezéssel kiharcolhatta volna a döntetlent.

Ritka bravúr kétszer is bástyát áldozni ugyanazon a mezőn, ez sikerült a lengyel Kadziolkának a szicíliai védelem sárkány változatában, 37 pontot kapott. A hatodik helyre Emil Szutovszkij partiját szavazták, egy látványos huszáráldozat rombolta szét a sötét királyállást, a vonalnyitás pedig eldöntötte a parti sorsát. Az alsóházban szoros volt a verseny, Nigel Short hiába áldozott vezért a kínai Yenek, csak 25 ponttal értékelték, a kubai Bruzon kombinációja Ramirezzel 22-öt kapott. A kilencedik helyezett a levelezési világbajnok, J. J.van Oosterom partija. A sakkrajongóknak ismerős a név, hiszen a holland bankár az Amber-verseny szponzora. Azonos pontszámot, 21-et kapott Morozevics látványos győzelme Bologan felett.

A 92-es kötetben többek között a calviai sakkolimpia legérdekesebb partijait találjuk meg, az orosz Szuperbajnokság összecsapásait. Újra megcsodálhatjuk a januári Corus verseny legjobb játszmáit. Kombinációk, végjátékok teszik még teljesebbé a könyvet, amelynek elektronikus változata pár nap múlva megrendelhető lesz a www.sahovski.co.yu internetes oldalon.