Vágólapra másolva!
Monacóban, a 14. Amber-verseny utolsó fordulójának eredményétől függetlenül Viswanathan Anand már tornagyőztes. Az indiai exvilágbajnok két gyors remivel biztosította be negyedik elsőségét. Lékó Péter 1,5-0,5-ös győzelemmel az orosz Alekszandr Morozeviccsel holtversenyben a második helyen várja Alekszej Shirov elleni meccsét. Lékó sötéttel a vak partiban kényszerítette megadásra Francisco Vallejo Ponst, majd világossal kalandos játszmában remizett. Óriási esélyt szalasztott el Vaszilij Ivancsuk.

Negyedszer lett az Amber-verseny győztese Viswanathan Anand. A rapid sakkozás elismerten legjobbja az utolsó forduló eredményétől függetlenül már megnyerte az összetett versenyt, és a külön is értékelt, vakon vívott partik viadalát. A rapid tornán még esetleges veresége esetén befoghatják őt. A verseny tizedik fordulójában két gyors remivel bebiztosította első helyét, Peter Szvidler nem mert kockáztatni.

Lékó Péter újabb 1,5-0,5-ös győzelemmel az orosz Alekszandr Morozeviccsel holtversenyben a második helyen várja a befejező mérkőzését Alekszej Shirovval. Nagymesterünk a várakozáson felül szereplő Francisco Vallejo Pons ellen a vak partiban nyert, jó érzékkel készítette elő a spanyol négyeshuszárjátékra a gyalogáldozatos változatban a 9...c6-os folytatást. A spanyol sakkozó nem tudta megoldani a fejlődést, vezére hasztalanul "bóklászott" a sakktáblán. A sötét tisztek koncentrált támadása védhetetlen volt.

A szicíliai védelem Najdorf változata volt műsoron rapid összecsapásukban. A népszerű Paco a tavalyi tornán szépségdíjas partiban győzte le Szvidlert, a 14. lépésig a nagymesterek villámgyorsan lehúzták ennek a partinak a lépéseit. Péter tért el, de nem tűnik meggyőzőnek a javítási kísérlet.

A világos király csiklandósan állt, a sötét huszárpár fenyegetően. Lékó végül "összefoltozta" állását, és már várhattunk a békekötést, amikor elnézte legszebbek gyalogját. Szerencsére a kölcsönös nagy kapkodásban döntetlenre mentette a partit.

Óriási esélyt szalasztott el Vaszilij Ivancsuk. Az ukrán olimpiai bajnok ellen Morozevics francia védelme nem bizonyult hatásos fegyvernek. Az első parti megnyerése után Ivancsuk nagyon közel állt az ismétléshez. Morozevics oly sok rosszat húzott, hogy reménytelen állásba került.

Az ukránok legjobbja azonban a győzelem kapujában nagyot botlott, elbukta a partit. Ezzel a szerencsés egész ponttal Morozevics holtversenyben második.

Tavaly Morozeviccsel holtversenyben az első helyen végzett Vlagyimir Kramnyik. A világbajnoki címének megvédése óta azonban Kramnyik hullámvölgyben van. Az izraeli Borisz Gelfand ellen 1,5-0,5-re nyert, de változatlanul csak a hatodik a rangsorban.

Jól hajrázik Veszelin Topalov, a rajtnál elkövetett súlyos bakik azonban megpecsételték sorsát. Loek Van Welyt győzte le, de még mindig csak holtversenyben nyolcadik. Két korrekt döntetlen született Alekszej Shirov és Jevgenyij Barejev meccsén. Az utolsó fordulóban a holland főbíró, Geurt Gijssen dönti el, hogy melyik három-három pár játszik együtt.