Vágólapra másolva!
Az úszók Budapest-bajnokságán, a vb-válogatónak is beillő hétvégi verseny zárónapján, Risztov Éva 200 m gyorson megjavította saját országos csúcsát, Cseh László pedig a 400 m vegyes után vasárnap 200-on is a világ idei legjobb idejével győzött.

A Komjádi uszodában rendezett viadalon Risztov eleve úgy állhatott rajthoz, hogy - 1500 m gyorson - már korábban teljesítette a júliusi montreali világbajnoki részvételhez szükséges szintidőt, így számára igazából csak az óra volt az ellenfél. E sajátos párviadalt a Kőbánya SC kiválósága nyerte, hiszen a korántsem fő számának számító 200 m gyorson 2:00.71 perc alatt ért célba, amivel csúcsot javított: a még 2002-ben felállított, 2:01.02 perces magyar rekordját adta át a múltnak. Saját territóriumán, 400 m vegyesen 4:42.35 perces remek idővel diadalmaskodott, ami amúgy alig három tizeddel gyengébb a vb-szinttől, s az ez évi világranglistán második helyet ér.

Még nála is jobbat produkált klubtársa, az olimpiai bronzérmes, vb-második, Európa-bajnok Cseh László, aki szombaton 400 m vegyesen, vasárnap pedig a rövidebbik távon, 200-on győzött a világ idei legjobbjával. Az 1:59.10 perc is bőven belül van a vb-részvételhez szükséges limiten, ám ennek annyiból nincs jelentősége, hogy Cseh nyitónapi remeklésével már "beúszta" magát a kanadai vb-re utazók egyelőre háromfős - Risztovon és rajta kívül még a gyorsúszó Nagy Rékát magába foglaló - társaságába.

"Soha rosszabb évkezdetet!" - kommentálta tömören a kétnapos válogató viadalt Kiss László szövetségi kapitány, aki annak is örült, hogy a trión kívül többen vb-szinthez közeli eredményt értek el. A szakvezető biztató teljesítményeket látott a nyári budapesti ifjúsági Eb-re pályázóktól is, s abban is biztos, hogy az olimpiai ezüstérmes mellúszó, Gyurta Dániel egyre javuló formát mutatva akár már a két hét múlva esedékes egri országos ifibajnokságon montreali utazást érő produkcióval rukkol elő. Gyurta vasárnap második lett fő számában, 200 m mellen a szintén a Jövő SC-II. kerület színeiben versenyző Molnár Ákos előzte meg.