Vágólapra másolva!
Nagy magyar sikerekkel zárult az elmúlt hét végi Sao Pauló-i tornász Világkupa, hiszen Gál Róbert talajon és ugrásban egyaránt arany-, Berki Krisztián pedig lólengésben ezüstérmes lett. S mindez igazán jó előjel a debreceni Európa-bajnokság előtt, amelytől még pontosan ötven nap választ el bennünket.

Az ennek apropóján tartott szerdai budapesti sajtótájékoztatón Gál és Berki is jelen volt, s természetesen kikerülhetetlen téma volt a brazíliai szereplésük. "Ez a Világkupa-forduló is a felkészülésünk egyik fontos állomása volt, s mindenképpen szükség van az ilyen erős versenyekre, hogy éles helyzetben is felmérhessük, hol tartunk az Eb előtt. A két győzelem természtesen önbizalmat ad számomra. Úgy gondolom, hogy mindkét szeren van esélyem arra, hogy érmes legyek Debrecenben, de talán talajon kicsivel jobbak a kilátásaim" - jegyezte meg az olimpiai 6. helyezett és vb-4. Gál. A lólengés specialistájának számító, s a szeren Eb-bronzérmes Berki ugyancsak bízik benne, hogy újra odaérhet a dobogóra: "Úgy érzem, hogy a formám felfelé ível, s az is kedvez számomra, hogy a szeren kiváló kínai és japán tornászokkal az Eb-n nem kell megküzdenem. Persze, sok erős európai ellenfelem is lesz, főképpen a román versenyzők" - fogalmazott Berki Krisztián.

Ötven nappal az Európa-bajnokság előtt Szabó András, a Magyar Tornaszövetség és a szervező bizottság elnöke emlékeztetett arra, hogy a nagy sikerű, 2002-es szerenkénti világbajnokság után június 2-5. között ismét a Főnix-csarnokra figyel a tornászvilág. Az Eb-re 38 ország adta le a nevezését - a férfimezőnyben 172, a nőknél 103 induló lesz -, s a nézők a négy nap alatt 1355 gyakorlatot láthatnak. Megtudhattuk, hogy a versenyzők mellett 170 edző, 80 kísérő, 52 orvos és gyúró, valamint 120 bíró érkezik az Eb-re.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, egyben a szervező bizottság társelnöke kiemelte, hogy a város az elmúlt öt évben tíz világverseny rendezési jogát nyerte el, valamennyi eseményt közmegelégedésre bonyolította le, s egy újabbra is készülhet, hiszen múlt vasárnap a Nemzetközi Atlétikai Szövetség dohai kongresszusán a 2006-os félmaratoni-vb rendezését is megkapta.

A Magyar Tornaszövetség a sajtótájékoztató keretében köszöntötte az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Csollány Szilvesztert, aki ezen a napon ünnepli a 35. születésnapját. A gyűrű egykori kiválósága, akinek az utolsó világversenye éppen a 2002-es debreceni vb volt, s itt aranyérmes lett, jelenleg Fertődön egy szakközépiskolában testnevelő tanárként dolgozik, de az Eb népszerűsítésében is részt vesz. S mint megjegyezte, nézőként természetesen ott lesz a Főnix-csarnokban.

Az Eb-hez kapcsolódó információ, hogy a csütörtöki és pénteki selejtezőre 900 és 1500, a szombati összetett döntőre 900, 1500 és 2500, míg a vasárnapi szerenkénti fináléra 1500, 2500 és 4000 forintba kerülnek a belépők. Az utóbbi két napon két turnust rendeznek, s mindkettőre jegyet kell váltani. A négynapos bérlet ára 8000 és 14 000 forint.

Fábik Tibor