Vágólapra másolva!
Az athéni nyári játékok óta először versenyez a hétvégén Marion Jones, háromszoros olimpiai bajnok amerikai atléta, aki ezúttal 400 méteren áll rajthoz váltóban.

A Sydneyben, 2000-ben öt érmet, közte három aranyat begyűjtő futó, illetve távolugró dobogós helyezés nélkül volt kénytelen hazatérni a tavalyi játékokról a görög fővárosból, s azóta nem is versenyzett.

Most Los Angelesben egy váltóviadalon áll rajthoz, s a mezőnyben ott lesz Jana Pittmann, az ausztrálok 400 gátas világbajnoka is. A 2003-as évet gyermeke születése miatt kihagyó atléta tavaly doppinggyanúba keveredett, miután egyértelművé vált, hogy ő is a tetrahidrogesztrinon (THG) nevű mesterséges doppingszert kifejlesztő laboratórium (BALCO) ügyfélkörébe tartozott.

Párjával, a 100 méteren világcsúcstartó Tim Montgomeryvel ellentétben őt ugyan hivatalosan nem vádolták meg doppingolással, Victor Conte, a THG-botrány fővádlottja azonban december 3-án, egy televíziós interjúban azt állította, hogy a sprinter többször előtte adott be magának növekedési hormont, ráadásul a sydneyi játékok előtt megkezdett s 2001 szeptemberéig tartó "kúra" során EPO-t, THG-t és inzulint is szedett.

Jones utóbb rágalmazásért beperelte Contét, ezzel együtt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nyomozásba kezdett. Mindezekért fokozott figyelem övezi - s nem csak szakmai szempontból - Jones "visszatérését", illetve formájának alakulását. Utóbbiról egyébként új edzője, Steve Riddick úgy nyilatkozott, hogy rendben van, és a sprinter hamarosan mindenki számára kemény ellenfél lesz.

Jones az augusztusi helsinki világbajnokságon 100 és 200 méteren, valamint a 4x100-as és a 4x400-as váltóban szeretne indulni, a távolugrást ezúttal mellőzné.