Vágólapra másolva!
Japán 35 fős úszócsapatot indít a júliusi világbajnokságon Montrealban, s a válogatottnak tagja a tavaly Athénban mindkét melltávon olimpiai bajnok Kitadzsima Koszuke is, aki ötkarikás számai közül 100 méteren rajthoz állhat Kanadában.

A görög fővárosban a hosszabbik mellúszó távon éppen Gyurta Dániel előtt aranyérmes Kitadzsima 200 méteren csak a harmadik lett a hétvégén zárult országos bajnokságon, ezért szorult ki ebben a számban a vb-mezőnyből, 100-on azonban sorrendben hatodik országos bajnoki elsőségével megszerezte magának a montreali repülőjegyet is. A jokohamai világbajnoki válogatón 1:00.89 perc alatt ért célba, rajt-cél győzelmet aratva.

A nemzeti bajnokságon összesen 20-an teljesítették a szövetség által megszabott vb-szinteket, s további tizenöt versenyző került be még a Kanadába utazó csapatba a különböző váltók tagjaként. A 35 fő csaknem rekordlétszámot jelent, hiszen vb-n ennél több japán úszó - jelesül 39 - csupán egyszer, a hazai vizeken, Fukuokában rendezett 2001-es csúcsviadalon indult.