Vágólapra másolva!
Tíz év után ismét a sportág fellegvárában, Kínában rendezik meg az asztalitenisz-világbajnokságot, egészen pontosan Sanghajban, ahová szerdán nyolcfős magyar csapat utazik el. A papírforma alapján a versenyben női párosban juthatunk a legmesszebbre: a kétszeres Európa-bajnok Bátorfi Csilla, Tóth Krisztina duót a legjobb nyolc között emelték ki.

A férfi egyes és női páros selejtezőivel szombaton kezdődő világbajnokságon - amelyen csapatversenyt nem rendeznek - a nevezések szerint 139 ország 348 férfi és 231 női játékosa lép asztalhoz. Összesen nyolc magyar versenyző vesz részt a viadalon, a férfiak (Fazekas Péter, Jakab János, Pázsy Ferenc, Zwickl Dániel) és a nők (Bátorfi Csilla, Fazekas Mária, Póta Georgina, Tóth Krisztina) is négyen-négyen képviselik hazánkat.

A sportág utolsó magyar vb-érme a Bátorfi Csilla, Tóth Krisztina női páros nevéhez fűződik, éppen Kínában, az 1995-ös tiencsini világbajnokságon lett bronzérmes a duó. Természetesen most is Bátorfiéktól várható a legjobb szereplés, amelyet alátámaszt a néhány hete nyert aarhusi Eb-ezüstérmük és az a tény, hogy a legjobb 8 között emelték ki őket. A kilencszeres Európa-bajnok Bátorfi Csilla az év elején jelezte, hogy ezen a világbajnokságon játszik utoljára a magyar válogatottban, ezt követően már csak német klubcsapatában, a Langweidben szerepel. (Májusban a BEK-döntőben éppen a Statisztika ellen.) Sanghajban a többi számban nem lehetnek vérmes reményeink, bár a női világranglistán 22. helyezett Tóth Krisztina a Pro Tour-versenyeken a favorit az ázsiaiak ellen is helytállt.

A kínai szövetség és a város nagyon komolyan veszi a vébé rendezését, amely az idei három kiemelkedő sanghaji sportesemény között (asztalitenisz vb, Formula 1-es futam, férfi teniszezők ATP-döntője) szerepel. A készülődést jelzi, hogy a szervezők Kína legmodernebb nagyvárosában a eseményre teljesen újjávarázsolták a 15 ezres Shanghai Gymnasium sportcsarnokot, és az első versenynap estéjén rendezendő megnyitó ünnepséget a város központjában, a főtéren, a világhírű Oriental Pearl kilátótorony tövében rendezik meg kétezer vendég jelenlétében.

A készülődés és az érdeklődés természetesen azzal is magyarázható, hogy az ország a sportág első számú nagyhatalma. Az utolsó, 2003-as párizsi vb-n kiosztott öt aranyéremből négy Kínába került, de még döbbenetesebb adat, hogy a megszerezhető 20 éremből (minden egyes számban két-két bronzérmest köszönthetnek) 14 jutott a kínaiaknak. A maradék haton a Koreai Köztárasság, Ausztria és Horvátország osztozott; ez utóbbinak magyar vonatkozása is van, hiszen a női egyesben a horvát állampolgárságú, de magyar származású Boros Tamara - aki a Statisztikában játszik - lett az egyik bronzérmes.

A házigazdák nem titkolt célja, hogy most valamennyi aranyérmet megszerezzék. (Két éve a férfi egyénit hatalmas meglepetésre az osztrák Werner Schlager nyerte.) Ezt a páratlan mérleget egyébként 1999-ben az eindhoveni egyéni vb-n, valamint a sportág történetének utolsó "teljes" világbajnokságán, 2001-ben Osakában mondhatták magukénak utoljára. Amennyiben Kína megszerzi mind az öt aranyérmet, átlépi a bűvös százas határt a világbajnoki címek tekintetében. Az örök rangsorban egyébként Kína éppen 10 évvel ezelőtt, a tiencsini vb-n előzte meg hazánkat. Jelenleg 95,5 aranyéremmel rendelkezik, Magyarország a második helyen 68-cal áll, a harmadik Japán 47-tel. (Régebben párosban lehetőség nyílt különböző nemzetbeli egységek indítására, innen a "fél" arany. Ma már csak azonos országbeliek alkothatnak egy párost.)

A világbajnoksághoz kapcsolódóan május 1-jén tartja tisztújító közgyűlését a Nemzetközi Asztalitenisz-szövetség (ITTF), s három új ország felvételével átlépi a bűvös 200-as tagsági létszámot, amellyel csak nagyon kevés nemzetközi szövetség büszkélkedhet. Sportdiplomáciai szempontból számunkra nagy tétje lesz a kongresszusnak, mert az egyik alelnöki tisztet 2003 óta betöltő Faragó Judit ismét versenybe száll a pozícióért, amely mostantól kezdve az eddigi kettő helyett négyéves időszakra szól. Ennek megfelelően a konkurencia is nagyobb, a négy kiadó alelnöki tisztségre vele együtt nyolcan pályáznak.

Fábik Tibor