Vágólapra másolva!
A háromszoros olimpiai bajnok sprinter Marion Jones és párja, Tim Montgomery szombaton áll idén először rajthoz 100 m-en.

A közel két éve kirobbant THG-botrányban érintett két sztárnak nem sikerült jól a szezonkezdet. Jones két versenyen indult, április 17-én Walnutban 400 m-en a csalódást keltő utolsó helyen ért célba, míg egy héttel később Lawrence-ben a Kansas 4x200 m-es csapatának tagja volt, a stafétát azonban kizárták.

"A walnuti produkciómra nincs igazán magyarázat, egyszerűen nem az én napom volt, nem tudtam a futásra koncentrálni. Fizikálisan jó formában vagyok" - mondta a 2000-ben Sydneyben öt érmet begyűjtő, ám a tavalyi athéni játékokon gyengén szerepelt Jones.

Montgomery, a férfi 100 m világcsúcstartója 2005-ben eddig csak a walnuti viadalon indult 4x100 m-en, váltójával ugyanakkor csupán az ötödik lett. "Mindkettejüknek szüksége van a versenyekre, ezért neveztek a martinique-i viadalra" - nyilatkozta menedzserük, Charles Wells.

A 2003-as évet gyermeke születése miatt kihagyó Jones tavaly doppinggyanúba keveredett, miután egyértelművé vált, hogy ő is a tetrahidrogesztrinon (THG) nevű mesterséges doppingszert kifejlesztő laboratórium (BALCO) ügyfélkörébe tartozott. Párjával, Montgomeryvel ellentétben őt ugyan hivatalosan nem vádolták meg doppingolással, Victor Conte, a THG-botrány fővádlottja azonban december 3-án, egy televíziós interjúban azt állította, hogy a sprinter többször előtte adott be magának növekedési hormont, ráadásul a sydneyi játékok előtt megkezdett s 2001 szeptemberéig tartó "kúra" során EPO-t, THG-t és inzulint is szedett. Jones rágalmazásért 25 millió dollárra beperelte Contét, ezzel együtt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nyomozásba kezdett.

Montgomery számára az Egyesült Államok Doppingellenes Bizottsága (USADA) már tavaly életfogytig tartó eltiltást javasolt, ügyét a nemszetközi Sportdöntőbíróság (CAS) júniusban tárgyalja.