Vágólapra másolva!
A Tour de Hongrie szervezőbizottsága nyilvánosságra hozta a legnagyobb magyar kerékpárverseny idei programját: a nemzetközi verseny augusztus 1-jén, hétfőn Veszprémből rajtol, s augusztus 7-én vasárnap Budapesten fejeződik be, a karaván a hét nap alatt hazánk valamennyi régióját érintve összesen 880 kilométert tesz meg. A magyar körverseny a nemzetközi szövetség (UCI) versenynaptárában 2.2-es minősítést kapott, része lesz az UCI Európa-Tour sorozatának, így a Tour de Hongrie története során először világranglista-pontokat szerezhetnek a legjobban szereplő kerékpárosok.

A 80 esztendős Tour de Hongrie követi az elmúlt évek hagyományait, s ezúttal is a királynék városa, Veszprém ad otthont a nemzetközi kerékpárverseny prológjának. Az 1. szakasz Balatonfüred belvárosában lesz, a szervezők a vízpart mellett alakítanak ki egy körpályát.

A rövid, de meglehetősen látványos futam után igen kemény erőpróba vár a mezőnyre: augusztus 3-án a karaván kora reggel komppal kel át a Balaton déli partjára, a 2. szakasz rajtjára ugyanis Balatonföldváron kerül sor. Innen Kecskemétig teker majd a mezőny, s a sík etap végén még néhány kört is megtesz majd Kecskemét belvárosában.

Az etap hossza megközelíti majd a 200 kilométert. Augusztus 4-én Csongrádról indul útjára a kerékpáros csapat, a célállomás pedig Békéscsaba, a mezőny a viharsarki megyeszékhelyen is megtesz majd néhány kört a befutó előtt. Augusztus 5-én, a 4. szakasz Szeghalomból Tiszaújvárosig tart, ez lesz a leghosszabb etap, a karaván 200 kilométernyi száguldás után érkezik majd a városba.

Augusztus 6-án következik a királyetap: ezen a napon Mezőkövesdről rajtolva 166 kilométernyi tekerés során a mezőny megmássza hazánk legmagasabb csúcsát, a Kékestetőt. Az utolsó napra, augusztus 7-re két szakasz is marad, délelőtt Vác és Dunakeszi között viaskodnak a kerekesek, míg délután az Újbudán kialakított körpályán fejeződik be az egyhetes Tour de Hongrie.

A viadal távja 880 kilométer, ez az elmúlt öt esztendő leghosszabb körversenye,amelyen várhatóan 15 ország 120 kerekese áll rajthoz. A Tour de Hongrie 2004-ben bekerült a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) hivatalos versenynaptárába, s megfelelt a szigorú előírásoknak. 2005-ben az UCI a tavalyi 2.6-os besorolás után 2.2-es kategóriájú versenynek minősítette a Tour de Hongrie-t, ez pedig azt jelenti, hogy a viadal történetében először világranglista-pontokért harcolhatnak majd a résztvevők.

A Tour de Hongrie szervezőbizottsága ebben az esztendőben több rendezvényt is szervez a településekkel karöltve, az utolsó tanítási héten (június 6-12.) híres sportolókból, közéleti személyiségekből álló kerékpáros váltó járja majd végig a verseny útvonalát. A T-Mobile Túra során a kerékpáros karaván hét nap alatt 12 megyén és 75 településen halad át, a teljes táv 600 kilométer lesz, a megmozdulás kiemelt célja, hogy felhívja a figyelmet a hazai kerékpáros közlekedés biztonságára, a kerékpárutak használatára és állapotára.

A Tour de Hongrie menetrendje:
augusztus 1., hétfő, prológ: Veszprém, egyéni időfutam 4 km
augusztus 2., kedd, 1. szakasz: Balatonfüred-Balatonfüred 50 km
augusztus 3., szerda, 2. szakasz: Balatonföldvár-Kecskemét 190 km
augusztus 4., csütörtök, 3. szakasz: Csongrád-Békéscsaba 140 km
augusztus 5., péntek, 4. szakasz: Szeghalom-Tiszaújváros 200 km
augusztus 6., szombat, 5. szakasz: Mezőkövesd-Kékestető 166 km
augusztus 7., vasárnap, délelőtt: 6. szakasz: Vác-Dunakeszi 85 km
délután: 7. szakasz: Budapest, Újbuda-Újbuda 45 km

[origo]