Vágólapra másolva!
A tavalyi athéni olimpián doppingvétségért elmarasztalt három magyar súlyemelőt szombaton hallgatja meg az IWF, a nemzetközi sportági szövetség eseti bizottsága a görög fővárosban.

Az ötkarikás ezüstérmétől - negatív után pozitív minta szolgáltatása címén - a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által megfosztott Gyurkovics Ferenc, a könyöksérülését követően vizeletmintát szolgáltatni nem tudó Kovács Zoltán, illetve a pozitív tesztje után még a játékok kezdete előtt az olimpiáról szintén kizárt és hazaküldött Kecskés Zoltán egyformán jelezte: ott lesz a május 7-i athéni IWF-meghallgatáson. Tette ezt utóbbi kettő annak ellenére, hogy időközben bejelentette visszavonulását, s jelen állás szerint hármójuk közül csupán Gyurkovics kívánja folytatni versenyzői karrierjét.

Az IWF ad hoc bizottsága az Akropolisz View Hotelben délelőtt 9 órától kezdi meg nemcsak a magyarok, hanem további négy, ugyancsak doppingváddal illetett külföldi "sorstársuk" meghallgatását is, s várhatóan kora estig eltart, mire mind a hét emelővel végez a testület. Hogy lesz-e még aznap ítélethirdetés, nem tudni, valószínűbbnek látszik, hogy a bizottsági határozat megszületése után csak napokkal, az IWF elnökség mondja ki valamennyiük ügyében a verdiktet.

A végleges döntésnek nem csupán a versenyzők egyéni sorsa szempontjából van súlya, a tét nagyobb: a sportág magyarországi jelenét-jövőjét is befolyásolja, hogy vétkesnek találtatnak-e mind a hárman. A "bűvös hármas" eset miatt a magyar szövetségnek az ősz óta tart az IWF általi ideiglenes eltiltása, ha úgy tetszik, felfüggesztése, aminek következtében egyetlen magyar emelő se indulhatott sem az idei junior-világbajnokságon, sem a felnőtt Európa-bajnokságon, s ha a "függelmi" állapot változatlan marad, a novemberi felnőtt vb-ről is távol maradni kényszerülnek a hazai legjobbak.

Hacsak az nem történik, hogy az IWF végül is megkegyelmez a Gyurkovics-Kecskés-Kovács trió legalább egyik tagjának. Ekkor ugyanis az előírások szerint már nem kell bűnhődnie egyszersmind a vétkest "szolgáltató" nemzeti szövetségnek is.