Vágólapra másolva!
Az ausztrál Brett Lancaster nyerte a 88. olasz országúti kerékpáros körverseny, a Giro d'Italia 1,15 km-es prológját, amelyre Reggio Calabriában került sor.

Az aktív kerekesek után a visszavonulását múlt héten bejelentő helyi kedvenc, Mario Cipollini egy speciális, rózsaszín dresszbe öltözve tekerte végig a távot. Az öltözetére azoknak a városoknak a neve volt felírva, ahol 17 éves karrierje során szakaszt nyert. A 38 éves sztár pályafutása alatt összesen 189 etapsikert könyvelhetett el, ezek közül 42-t éppen a Girón aratott, s ez rekord az olasz viadal történetében.

A spanyol Liberty Seguros csapat szerződést bontott a portugál Nuno Ribeiróval, aki nem ment át a verseny előtti kötelező egészségügyi vizsgálaton. A kerekes vérében lévő vörösvértestek aránya két százalékkal haladta meg az előírt legmagasabb, 50 százalékos értéket.

A nemzetközi szövetség szabályai szerint ilyenkor a versenyző két hétig - egészségügyi okokból - nem állhat rajthoz egyetlen viadalon sem. Az eset nem minősül doppingvétségnek, bár eritropoetin (EPO) használatára utal.

prológ, Reggio Calabria, 1,15 km:
1. Lancaster (ausztrál, Panaria-Navigare) 1:20.96 p
2. Tosatto (olasz, Fassa Bartolo) 1:21.25
3. Petacchi (olasz, Fassa Bartolo) 1:21.68

Vasárnap a Reggio Calabria-Tropea közötti 208 km-es első szakasz vár a mezőnyre.