Vágólapra másolva!
Kazincbarcikán megkezdődött az 55. férfi sakkbajnokság. Az első fordulóban négy döntetlen mellett az ötszörös bajnok Almási Zoltán aratott győzelmet. A spanyol megnyitású játszmában a bajnokcsapat Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp ifjú titánjára, Horváth Ádámra mért vereséget. A bajnokság doyenje Portisch Lajos nem tudta megadásra kényszeríteni Cao Sangot. A címvédő Berkes Ferenc és az EU-s bajnok Gyimesi Zoltán küzdelme lépésismétléssel lett remi.

A Barcika-kupa, az 55. férfi sakkbajnokság első fordulója érdekes küzdelmeket hozott. A játéknap egyetlen győzelmét az ötszörös bajnok Almási Zoltán érte el. Ezüstérmes olimpikonunk a spanyol megnyitás nagy tudósa, a zalaegerszegi bajnokcsapat egyik legeredményesebb játékosa, a junior Európa-bajnok Horváth Ádám a vezércsere után hátrányba került, az időzavarban mindketten pontatlankodtak, a rutin végül Almási javára döntött.

A Nemzet Sportolója, a bajnokság doyenje, Portisch Lajos állása sokáig kecsegtető volt, Cao Sang végül a különböző színű futók mellett talált menedéket. A forduló rangadóját a címvédő Berkes Ferenc és az olimpiai ezüstérmes, EU-s bajnok Gyimesi Zoltán vívta.

Az anyagi egyensúly korán felborult, a három könnyűtiszt a két bástyával szemben végül tartotta az egyensúlyt. Az utolsó pillanatban meghívást kapott korcsoportos világbajnokunk Erdős Viktor és Varga Zoltán partija hullámzott, Balogh Csaba és Ruck Róbert szicíliai párbaja végül lépésismétléses döntetlenhez vezetett.

az első forduló eredményei:
Portisch Lajos - Cao Sang döntetlen (Angol megnyitás, 71)
Horváth Ádám - Almási Zoltán 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 58)
Balogh Csaba - Ruck Róbert döntetlen (Szicíliai védelem, 41)
Berkes Ferenc - Gyimesi Zoltán döntetlen (Vezércsel, 33)
Erdős Viktor - Varga Zoltán döntetlen (Szláv védelem, 46)

a második forduló párosítása:
Cao Sang - Varga Zoltán
Gyimesi Zoltán - Erdős Viktor
Ruck Róbert - Berkes Ferenc
Almási Zoltán - Balogh Csaba
Portisch Lajos - Horváth Ádám.