Vágólapra másolva!
Szófiában, a Mobiltel szuperversenyének második fordulójában három döntetlen született. Polgár Judit az ukrán exvilágbajnok Ruszlan Ponomarjovval gyaloghátrányos bástyavégjátékban  pontos védekezéssel  remizett. A játéknap nagy érdeklődéssel várt játszmájában, Vlagyimir Kramnyik és Viswanathan Anand az orosz huszárjátékban egyszerűsítette le a pozíciót. Veszelin Topalov és Michael Adams háromszori lépésismétléssel fejezte be pontosztozkodással partijukat. Polgár Judit a harmadik fordulóban világossal Topalovval méri össze erejét.

A 20-as kategóriájú, 2747-es Élő-átlagú torna második fordulójában jóval békésebb küzdelmeket láttunk, kölcsönösen korrekt játék után sorban döntetlennel fejeződtek be a játszmák. Elsőként a világbajnok és exvilágbajnok remizett.

Vlagyimir Kramnyik és Viswanathan Anand mindkét színnel szívesen játsszák az orosz huszárjátékot, és kitűnően ismerik a legkisebb finomságokat is. Az indiai exvilágbajnoknak a gyalogáldozatos folytatásban nem volt oka aggódásra, hiszen a különböző színű futók biztosították a fél pontot.

Veszelin Topalov és Michael Adams a spanyol megnyitásban kötött békét. Az angol sakkozó gyalogáldozattal szép ellenjátékot kapott, és a bolgár nagymester nem térhetett ki a lépésismétlés elől. A szicíliai védelem 5.f3-as rendszerében csatázott Ruszlan Ponomarjov és Polgár Judit.

Nagymesternőnk állásában gyalogszerkezeti gyengeségek keletkeztek, de gyalogáldozattal fonalasan elméleti döntetlen bástyavégjátékra egyszerűsödött a pozíció. Az ukrán exvilágbajnok hasztalanul próbálta megtörni Judit ellenállását, pontos védekezés meghiúsította kísérleteit.

A második forduló eredményei:
Ponomarjov (ukrán, 2695) - Polgár Judit (2732) döntetlen (Szicíliai védelem, 78)
Topalov (bolgár, 2778) - Adams (angol, 2737) döntetlen (Spanyol megnyitás, 26)
Kramnyik (orosz, 2753) - Anand (indiai, 2785) döntetlen (Orosz huszárjáték, 32)

A verseny állása:
1. Vlagyimir Kramnyik 1,5 pont
2-5. Michael Adams, Viswanathan Anand, Polgár Judit és Veszelin Topalov 1
6. Ruszlan Ponomarjov 0,5

Kramnyik (orosz)

2753

=

1

Anand (indiai)

2785

=

=

Adams (angol)

2737

=

=

Polgár

2732

=

=

Topalov (bolgár)

2778

=

=

Ponomarjov (ukrán)

2695

0

=



A harmadik forduló párosítása:
Anand - Ponomarjov
Adams - Kramnyik
Polgár Judit - Topalov