Vágólapra másolva!
A péntek délutáni visszavágóra jószerivel csak matematikai esélye maradt a Statisztika női asztaliteniszcsapatának, hogy megszerezze a 26. BEK-győzelmét (!), hiszen múlt pénteken a döntő első mérkőzésén úgy kapott ki 3-0-ra a Bátorfi Csilla vezette német Langweid otthonában, hogy mindössze két játszmát tudott nyerni. Bátorfi, aki a Langweid edzője is egyben, kilencvenc százalék esélyt lát arra, hogy akárcsak tavaly, most is megnyerik a BEK-et.

A két gárda BEK-döntőben eddig háromszor (1997, 2000, 2001) találkozott egymással, s utóbbi két alkalommal a budapestiek nyertek. Tavaly már az elődöntőben összekerült a két együttes, akkor a Langweid kettős győzelemmel, mi több, 6-0-s összesítéssel búcsúztatta a már 25-szörös BEK-győztes Statisztikát, majd megnyerte a sorozatot. Múlt pénteken az idei kiírás fináléjának első felvonásán Bátorfi Csilla 3-1-re verte Boros Tamarát, Schreiner 3-0-ra Li Jia Vejt, majd Hszü Lin 3-1-re Póta Georginát, s így hatalmas szenzáció született, 3-0-ra nyert a német együttes, amely jóval esélytelenebb volt. Mert a Statisztikából a horvát Boros Tamara 5. a világranglistán, a szingapúri Li Jia Vej 7., Póta 34., ugyanakkor a Langweid papíron legjobbja, Bátorfi csak a 44. a rangsorban. S a németeknél a kínai születésű Schreiner már a 40. életévét tapossa...

Szerdán Budapestre érkezett a német csapat.

- Amikor az első mérkőzés előtt minden fórumon azt nyilatkozta, hogy gyakorlatilag semmi esélyük, csak figyelemelterelés volt, vagy komolyan így hitte? - kérdeztük a kilencszeres Európa-bajnok Bátorfi Csillát.

- A lehető legkomolyabban gondoltam, ez egyáltalán nem afféle "altató duma" volt a részemről. De nézze csak meg a világranglistát! Az is mutatja, hogy a Statisztika sokkal erősebb csapat nálunk.

- Azért tavaly az elődöntőben kétszer is megverték 3-0-ra.
- Ez igaz, csak éppen akkor nálunk még itt volt a román Steff, a Statisztikánál pedig még nem volt a szingapúri Li Jia Vej. Tavaly egészen másképp néztek ki az erőviszonyok. Most tíz meccsből legfeljebb egyszer tudnánk így megverni a Statisztikát, szerencsénk, hogy éppen most volt az az egy. A Stat játékosai a világbajnokság után nem voltak csúcsformában, valamennyire az utazás is megviselhette őket, nekünk pedig minden összejött.

- Mindezek után most hány százalék esélyt ad a Langweid BEK-győzelmére?
- Mivel számunkra már az is elegendő, ha három szettet nyerünk, hozzávetőleg kilencvenet. Vagyis azért a Statisztikának is adok tízet. Nagyon nehéz helyzetben vannak, de a sportban bármi előfordulhat.

- Elég csak a két évvel ezelőtti ETTU-kupa döntőjére gondolni, amit a Postással vívtak...
- Hát igen... Az első meccset akkor is megnyertük 3-0-ra, a másodikat viszont elvesztettük 3-0-ra, és rosszabb játszmaaránnyal a kupát is. Éppen ezért óvatosak vagyunk.

- Ön a csapat vezetőedzője is. Eldöntötte már, hogy a Langweid öt játékosából ki az a három, aki játszik?
- Erről még nem beszéltünk, de szerintem mindenki sejti, hogy ki jut szóhoz.

- Szurkolók jönnek Langweidből?
- A leglelkesebbek talán már beugrottak vagy esetleg még pénteken reggel beugranak a kocsiba, de a többség inkább már a vasárnapi, otthoni bajnoki meccsünkre hangol. A rájátszásban a nagy rivális Kroppachhal mérkőzünk, s egy hete még mindenki úgy számolt, hogy ez lesz a fontosabb meccsünk. Merthogy a Statisztika ellen nincs esélyünk...

A BEK-döntő visszavágója pénteken 17 órakor kezdődik a Statisztika Marczibányi téri csarnokban. Fülöp István vezetőedző azt már eldöntötte, hogy Boros és Li Jia Vej játszik, mellettük harmadikként Póta Georgina vagy Fazekas Mária szerepelhet. "A BEK megnyerésére kevés esélyünk van, de mindent elkövetünk azért, hogy legalább győzelemmel fejezzük be a sorozatot" - fogalmazott a szakvezető.

Fábik Tibor