Vágólapra másolva!
A 66 kg-os Ungvári Miklós ezüstérmet nyert a rotterdami, 54. cselgáncs Európa-bajnokságon.

A 2002-ben kontinenselső Ungvári az örmény Edgar Ohanyannal kezdett, és 57 másodperc elteltével ugyanazzal a különleges leszorítási technikával nyert, amellyel februárban a Hungária-kupa döntőjében is diadalmaskodott.

Sőt, a jól bevált fogást - kissé szemtelen módon - a következő mérkőzésén is megismételte, és Giovanni Casale szintén képtelen volt megtalálni az ellenszert. Az olasz dzsúdós a harmadik perc elején ugyanúgy "megette" Ungvári cselét, majd tehetetlenül vergődött a földön a 25 másodperc leteltéig.

Az elődöntőbe jutásért a 2003-ban aranyérmes francia Benjamin Darbelet-vel került szembe, aki egy veszélyes kiemeléssel rögtön ráijesztett. Ezután óriási küzdelem zajlott a szőnyegen, mígnem 3:36 perc elteltével Ungvári egy jukót majd egy kokát érő akcióval jelezte: nem véletlenül tartják esélyesnek az újabb kontinensdiadalra.

A találkozó 42 másodpercnél ért véget, amikor a magyar dzsúdós egy látványos ippont dobott ellenfelén, s ezzel bekerült a legjobb négy közé. Ott a nagy világversenyeken még eredménytelen, de már három Világkupa-győzelemmel büszkélkedő fehérorosz Alekszandr Slik várt rá. Ellenfelének intése után 1:47-nél a "szokásos" egyedi leszorítási technikával próbálkozott Ungvári, ám a fehérorosz kibújt a szorításból.

Általános megrökönyödésre a bíró 3 másodperccel a vége előtt megintette a magyart, így egyenlő lett az állás, következhetett az első pontozott akcióig tartó ráadás. Ebben Ungvári 2 perc elteltével vazarit élő dobást mutatott be, amellyel megnyerte a meccset, azaz az aranyért mérkőzhetett. A fináléban az azeri Elhin Iszmajlovval találkozott, akit már megvert a tavalyi olimpia első körében.

Ezúttal mindketten rendkívül passzívan kezdtek, így hamarosan páros intést kaptak. A bíró továbbra is nehezményezte a kecskeméti dzsúdós hátrálását, aki a következő figyelmeztetéssel már jukónyi hátrányba került. A mozgékony magyar nem csüggedt el, ám a nála csaknem egy fejjel alacsonyabb, zömök alkatú riválisa - akinek ez volt az ötödik kontinensdöntője - három perc elteltével ippont érő dobást mutatott be rajta.

"Dühös vagyok magamra, ezt elszúrtam. Remélem, a szobatársak azért behúznak helyettem is egy aranyat" - kesergett Ungvári. Az egyik megszólított, a vasárnap tatamira lépő Kovács Antal sietve vigasztalta őt: "Ne bánkódj, még sok Eb-d lesz, az idén meg legfeljebb világbajnok leszel majd Kairóban."

Ami a másik férfi versenyzőt illeti, a legkisebbek között induló Burján ipponnal kikapott a hírek szerint 73 kg-ról (!) lefogyott Lavrentisz Alekszanidisztól, majd a vigaszágon sem tudott javítani: a cseh Libor Svec egy kokával jobbnak bizonyult, így végül pontot érő akció nélkül búcsúzott a küzdelmektől.

A pénteken tatamira lépő harmadik magyar, az U23-as Eb-ötödik Perge Ilona az orosz Natalja Szamojlova ellen vívta első meccsét, és hatalmas erőbedobásra késztette rutinosabb riválisát. Egy-egy koka után letelt az 5 perc, így aranypont döntött, ezt pedig Szamojlova szerezte meg egy jukóval. Az orosz később vesztett a török Sensoy Yildiz ellen, ezzel a magyar dzsúdós nem került vigaszágra.

A rotterdami cselgáncs Európa-bajnokság nyitónapjának érmesei:
nők:
48 kg:
1. Alina Dumitru (Románia)
2. Frédérique Jossinet (Franciaország)
3. Nese Sensoy Yildiz (Törökország) és Tatyjana Moszkovina (Fehéroroszország)
PERGE ILONA helyezetlen

52 kg:
1. Ilse Heylen (Belgium)
2. Dinea Romaulas (Románia)
3. Telma Monteiro (Portugália) és Petra Nareks (Szlovénia)

57 kg:
1. Olga Szonyina (Oroszország)
2. Sophie Cox (Nagy-Britannia)
3. Isabel Fernandez (Spanyolország) és Sabrina Filzmoser (Ausztria)

férfiak:
60 kg:
1. Armen Nazarjan (Örményország)
2. Ludwig Paischer (Ausztria)
3. Lavrentisz Alekszanidisz (Görögország) és Ruben Houkes (Hollandia)
BURJÁN LÁSZLÓ helyezetlen

66 kg:
1. Elhin Iszmajlov (Azerbajdzsán)
2. UNGVÁRI MIKLÓS
3. Alekszandr Slik (Fehéroroszország) és Benjamin Darbelet (Franciaország)

Szombaton a magyar küldöttségből Braun Ákos (73), Gera Csaba (81), Szabó Brigitta (63) és Mészáros Anett (70) lép tatamira.