Vágólapra másolva!
Braun Ákos (73 kg) arany-, Mészáros Anett (70) pedig bronzérmet nyert a rotterdami cselgáncs Európa-bajnokság második napján.

A varsói Világkupa-viadalt megnyerő magyar a súlycsoport zárómeccsén nem ijedt meg a tavalyi Eb-n ezüstérmes izraeli Yoel Razvozovtól, aki vastagon bekötött állával és homlokával leginkább egy múmiára emlékeztetett. A találkozó egyetlen értékelhető akciót sem hozott, viszont a paksi kiválóságot csak egyszer, ellenfelét pedig kétszer intették.

Az izraelit szemlátomást nagyon zavarta a fején éktelenkedő gézköteg, amely a közelharcok során rendre félrecsúszott. Az utolsó fél percben Braun már nem akart, míg riválisa nem tudott újítani, így Ungvári Miklós 2002-es aranya után újabb - a sportág történetében a kilencedik - magyar Európa-bajnoki cím született. Az érmet Tóth László, az MJSZ elnöke akasztotta a győztes nyakába.

"Reggel még nem éreztem magam kirobbanó formában, és az első meccs elején is kicsit bizonytalan voltam. Aztán ahogy jöttek az egyre nehezebb ellenfelek, úgy lendültem bele én is, bár az utolsó két mérkőzésen már inkább a taktika dominált. Most nekifeszülök a vizsgaidőszaknak, ami a sportpályafutásomat illeti, még nem tudok biztosat mondani" - mondta a boldog bajnok.

A 70 kg-os hölgyek bronzcsatájában közvetlenül ezután Mészáros Anett volt soron, aki az osztrák Silvia Schlagnitweittel szállt szembe. Az első felnőtt világversenyén részt vevő, tavaly junior vb-aranyérmes tehetség végig aktívabb volt, és végül egy - 3:38 percnél szerzett - kokával nyert. "Elmondhatatlanul örülök, messze nem vártam ennyit magamtól" - jelentette ki az alig 18 éves dzsúdós.

A második nap selejtezői és éremcsatái között került sor az Európa-bajnokság kissé rendhagyó nyitóünnepségére. Az elsötétített Ahoy sportcsarnokban először flitteres ruhákba öltözött hölgyek másztak fel két függönyön a mennyezetre, majd a helyi szövetség vezetője és Marius Vizer, az európai szövetség (EJU) elnöke köszöntötte a nézőket és a versenyzőket. Ezt követően a műsorközlő felkonferálta a nemzeti himnuszt, a közönség pedig kissé tanácstalanul álldogált a sejtelmes bevezető zene alatt.

Hamarosan ifjú dzsúdósok özönlötték elő a mesterséges füstből, kezükben a résztvevő országok zászlóival, kíséretükben négy muzsikussal. Ketten az ausztrál bennszülöttek hatalmas fúvóshangszerével, a didgeridoo-val adták az alapot, míg középen egy férfi karjaiba fogott egy nőt, és annak nyitott szájába fújva "fütyülte" el a melódiát. A merész vállalkozás nem maradt hatás nélkül, a publikum ugyanis hatalmas ovációval fogadta a szokatlan interpretációt.

Az Eb második napjának érmesei:
nők, 63 kg:
1. Elisabeth Willeboordse (Hollandia)
2. Claudia Heill (Ausztria)
3. Lucie Decosse (Franciaország) és Claudia Malzahn (Németország)
... Szabó Brigitta helyezetlen
70 kg:
1. Edith Bosch (Hollandia)
2. Ylenia Scapin (Olaszország)
3. Mészáros Anett és Catherine Jacques (Belgium)

férfiak, 73 kg:
1. Braun Ákos
2. Yoel Razvozov (Izrael)
3. David Kevhisvili (Grúzia) és Daniel Fernandes (Franciaország)
81 kg:
1. Ole Bischof (Németország)
2. Boris Novotny (Szlovákia)
3. Euan Burton (Nagy-Britannia) és Robert Krawczyk (Lengyelország)
...Gera Csaba helyezetlen.

Vasárnap, a zárónapon a magyar küldöttségből Kovács Antal (100) és Bor Barna (+100) lép tatamira.