Vágólapra másolva!
A +100 kg-os Bor Barna az ötödik helyen végzett a rotterdami cselgáncs Európa-bajnokság zárónapján. Egy mérkőzéssel fejezte be szereplését - és korábbi nyilatkozata alapján a pályafutását is - az olimpiai bajnok Kovács Antal (100 kg).

A világbajnok paksi klasszis mindössze 39 másodpercet töltött a tatamin Ruszlan Gaszimov ellen, aki hamar ippont dobott rajta. Ezt követően az orosz kikapott egy franciától, így a vigaszágról is lecsúszó 33 éves magyar számára véget ért az Eb.

"Nem tudok napirendre térni a dolog felett, ezt nagyon elszúrtam. A hajnali edzésen még nagyszerűen mozogtam, aztán az első meccsre mégis álmosan álltam ki. Jól ismerem az orosz srácot, korábban sosem tudott kifogni rajtam, úgyhogy simán meg kellett volna vernem. Őszintén szólva nem így képzeltem el a pályafutásom végét" - mondta Kovács, akinek tekintélyes éremgyűjteményéből így már biztosan hiányozni fog az Eb-arany.

A legnehezebbek között vitézkedő, Hungária-kupa-győztes Bor Barna ellenben két gyors győzelemmel kezdett. A 18 éves, 118 kg-os tehetség első áldozata a görög Vaszileosz Iliadisz volt, akin - az amúgy nem látványos akcióiról híres súlycsoportban - három perc alatt három jukót és két vazarit mutatott be. Következett az ukrán Vitalij Poljanszkij, aki egy-egy jukó után, a negyedik perc elején kapitulált egy hatalmas válldobást követően. Harmadik meccsén az észt Martin Padarral szállt szembe, és két és fél perc elteltével kisebb bajba került, ugyanis ellenfele vazarit érő dobást mutatott be rajta. Ezt követően viszont a magyar dzsúdós beindult, és egyszerűen hanyatt lökte az észtet, mire a főbíró - általános megrökönyödésre - csak jukót, míg két segítője ippont jelzett. A trió így a zsűriasztalhoz vonult, majd rövid tanácskozás végén Bort hirdették ki győztesnek.

A legjobb négy között a lengyel óriással, Janusz Wojnarowicz-csal találkozott, és mindössze 51 másodpercet töltött a tatamin. Eb-bronzérmes ellenfele ugyanis ekkor ippont érő dobást hajtott végre rajta, amely egyben a meccs végét jelentette. A harmadik helyért az izraeli Andrian Kordonnal szállt szembe , s riválisa két intés után feldöntötte őt, ezért vazarit kapott. Ellenfelének harmadik figyelmeztetésével azonban a 18 éves paksi kiválóság kiegyenlített a vazarik tekintetében, és már csak egy koka volt a hátránya. Ez a különbség aztán a mérkőzés végéig megmaradt, mivel Kordon rendre hatástalanította Bor támadásait. Ezzel véglegessé vált, hogy a kilencfős magyar küldöttség egy-egy arany-, ezüst- és bronzéremmel zárta az Eb-t.

A zárónap érmesei
nők, 78 kg:
1. Celine Lebruin (Franciaország)
2. Rachel Wilding (Nagy-Britannia)
3. Anasztaszja Mokrosova (Ukrajna) és Lucia Morico (Olaszország)

+78 kg:
1. Katrina Bryant (Nagy-Britannia)
2. Tea Donguzasvili (Oroszország)
3. Marina Prokofjeva (Ukrajna) és Katrin Beinroth (Németország)

férfiak, 90 kg:
1. David Alarza (Spanyolország)
2. Roberto Meloni (Olaszország)
3. Sergei Aschwanden (Svájc) és Mark Huizinga (Hollandia)

100 kg:
1. Christophe Humbert (Franciaország)
2. Ariel Zeevi (Izrael)
3. Ruszlan Gaszimov (Oroszország) és Daniel Brata (Románia)
...Kovács Antal helyezetlen

+100 kg:
1. Alekszandr Mihajlin (Oroszország)
2. Janusz Wojnarowicz (Lengyelország)
3. Andrian Kordon (Izrael) és Dennis van der Geest (Hollandia)
...5. Bor Barna