Vágólapra másolva!
A papírformát - nagy nehézségek árán - igazolva a világelső Roger Federer és az 1998-ban győztes Carlos Moyá is bejutott a 16 közé a francia nyílt teniszbajnokságon, s a nyolcaddöntőben egymás ellen csatáznak majd. A hölgyeknel kiesett a 11. helyen rangsorolt amerikai Venus Williams, akit a mindössze 15 esztendős bolgár Szeszil Karatantcseva (bolgár) vert három szettben.

A svájci játékos alaposan megizzadt a salakmenő, tavaly Athénban párosban olimpiai aranyérmes Fernando Gonzálezszel szemben, de bebizonyította, a korábbi szerényebb párizsi eredményei ellenére most a legnagyobb esélyesek közé tartozik.

Moyá esetében már drámai mérkőzésről szólnak a tudósítások, hiszen a volt a világelső majdnem elbukott kétszettes előnyből.

Mind a spanyol, mind a francia sajtó a hét összecsapásaként emlegette, és ennek megfelelő terjedelemben foglalkozott pénteken az idei Roland Garros egyik esélyesének tartott Rafael Nadal és Richard Gasquet "tiniháborújával", amely végül előbbi győzelmét hozta.

A tévécsatornák közül a francia 2-es és a spanyol TVE reggeli magazinműsorában egyaránt kiemelt témaként taglalta az erőviszonyokat, leszögezve, hogy a hónapok óta kirobbanó formában versenyző Nadal sikere valószínűsíthető az ifjú titánok harcában. Hasonló álláspontra helyezkedett a L'Equipe, illetve a Guardian párizsi kiadása is, hozzátéve, hogy Gasquet még túl éretlen elképesztő fizikumú riválisának megszorításához.

A 17 évesen már kifejezetten tagbaszakadt francia nem cáfolt rá a jóslatokra, és azonnal brékhátrányba került, ami elégnek bizonyult a származása révén nagy Real Mallorca-rajongó - és a futballcsapat helyzetéről bármikor szívesen elcsevegő - Nadalnak a nyitószett megnyeréséhez.

A második felvonás az elsőhöz hasonlóan - és immár 33 fokos hőségben - kezdődött, csakhogy a hazai kedvenc visszabrékelt. Miután azonban újra elvesztette adogatását, Nadal pedig tökéletes és türelmes salakteniszt mutatott be, ez a játszma is az övé lett. Elképesztő volt, ahogy a fejkendős spanyol rohangált a fullasztó kánikulában, mindenhová odaért, így ellenfelének kétszer-háromszor is "meg kellett nyernie" egy pontot.

Az utolsó szettben a felőrlődő Gasquet már kimondottan alárendelt szerepet játszott, így Nadal klasszisát és esélyeit igazolva, 1 óra 49 perc alatt bejutott a legjobb 16 közé.

A hölgyeknél az első helyen kiemelt amerikai Lindsay Davenport a vártnál ugyan jóval nehezebben, de legyőzte a hazai közönség előtt szereplő Virginie Razzanót.

A negyeddöntőbe jutásért a világelső Davenport a korábbi ranglistavezető belga Kim Clijstersszel találkozik, aki alig 81 perc alatt verte a 20.-ként rangsorolt szlovák Daniela Hantuchovát.

A 2002-ben döntős Venus Williams nagy meglepetésre nem jutott be a legjobb 16 közé: az amerikai játékos a mindössze 15 éves, a tavalyi Roland Garroson junior bajnok bolgár Szeszil Karatantcsevától szenvendett vereséget három játszmában. A hazai nézők kedvence, a 2000-ben győztes Mary Pierce, valamint a tavaly finalista orosz Jelena Gyementyjeva és a svájci Patty Schnyder ugyanakkor biztosította a helyét a nyolcaddöntőben.

eredmények, 3. forduló (a 16 közé jutásért)
férfi egyes
Federer (svájci, 1.) - Gonzalez (chilei, 25.) 7:6, 7:5, 6:2
Moyá (spanyol, 14.) - Vicente (spanyol) 6:4, 7:6, 6:7, 0:6, 6:4
Nadal (spanyol, 4.) - Gasquet (francia, 30.) 6:4, 6:3, 6:2
Grosjean (francia, 23.) - Stepanek (cseh, 16.) 6:1, 4:6, 3:6, 6:3, 6:4
Ferrer (spanyol, 20.) - Li (dél-koreai) 6:3, 6:1, 7:5
Hanescu (román) - Horna (perui) 6:3, 6:4, 6:4
Gaudio (argentin, 5.) - Matilla (spanyol) 6:4, 6:4, 6:3

női egyes
Lihovceva (orosz, 16.) - Farina Elia (olasz, 18.) 7:5, 7:6
Davenport (amerikai, 1.) - Razzano (francia) 7:5, 4:6, 6:4
Clijsters (belga, 14.) - Hantuchova (szlovák, 20.) 6:4, 6:2
Gyementyjeva (orosz, 4.) - Morigami (japán) 6:3, 4:6, 6:3
Schnyder (svájci, 8.) - Pennetta (olasz, 32.) 4:6, 6:0, 6:1
Pierce (francia, 21.) - Zvonarjova (orosz, 9.) 7:6, 7:5
Karatantcseva (bolgár) - V. Williams (amerikai, 11.) 6:3, 1:6, 6:1.