Vágólapra másolva!
A címvédő és tavalyi döntőbeli ellenfele is elbúcsúzott a férfiaknál a Roland Garros nyolcaddöntőjében. Gaston Gaudiót a spanyol David Ferrer győzte le, Guillermo Coria pedig az orosz Nyikolaj Davigyenkónak volt kénytelen gratulálni. A nőknél Henin-Hardenne meccslabdáról fordított Kuzynecova ellen, Sarapova hamar befejezte félbeszakadt mérkőzését, a szerb-montenegrói Ivanovic pedig tovább menetel.

Hiába vezetett a döntő szettben 4-0-ra a címvédő Gaston Gaudio, végül 4 óra 5 perces, fordulatokban gazdag találkozón vereséget szenvedett David Ferrertől a nyolcaddöntőben, így nincs versenyben a francia nyílt teniszbajnokság tavalyi két legjobbja, hiszen Anasztaszja Miszkina már a nyitókörben búcsúzott.

Gaudio honfitársa, és tavalyi ellenfele Guillermo Coria 5:0-ra vezetett az első szettben, de remeklése eddig tartott, mert az első játszma megnyerése után már nem tudta feltartóztatni az idei szezon egyik meglepetésemberét, az orosz Nyikolaj Davigyenkót.

A torna egyik esélyeseként emlegetett spanyol Rafael Nadal elszomorította a hazai közönséget, amely abban bízott, hogy Sebastian Grosjean elkaphatja az ifjú hispánt. Kettőjük összecsapása vasárnap félbeszakadt, az idén már öt tornán diadalmaskodó spanyol azonban nem sok esélyt hagyott Grosjeannak, és mindössze három gémet engedélyezett a folytatásban. Hasonlóan egyoldalú volt az argentin rangadó, ahol Puerta három sima szettben legyalulta Acacusót. A spanyol Tommy Robredo maratoni csatában, öt játszmában megadásra késztette az év első Grand Slam-viadalának bajnokát, az orosz Marat Szafint. A mérkőzés 3 óra 50 percig tartott.

A nőknél Justine Henin-Hardenne a döntő játszmában 3:5-ről, meccslabdáról fordítva múlta felül a US Open tavalyi győztesét, Szvetlana Kuznyecovát. A második kiemelt Marija Sarapovának nem kellett ilyen nehézségekkel megküzdenie, a vasárnap eső miatt félbeszakadt mérkőzését percek alatt befejezte, és biztosította helyét a negyeddöntőben.

A szőke oroszhoz hasonlóan szemtelenül fiatal szerb-montenegrói Ana Ivanovic pályafutása legnagyobb sikerét aratta azzal, hogy az olasz Schiavone búcsúztatásával a legjobb 8 közé jutott. Az 1,83 m magas belgrádi tinédzser 2003 végén még csak 705. volt a világranglistán, az idei szezont már 97-ként kezdte. Januárban - a döntőben Czink Melindát legyőzve - a selejtezőből indult és megnyerte a canberrai tornát, majd két meccset nyert az Australian Openen, a 3. körben Mauresmo állította meg.

A Miamiban rendezett szupertornán a negyeddöntőben ismét a francia klasszistól kapott ki, Varsóban a legjobb négy között Justine Henin-Hardenne-nel nem bírt. Így a világranglistán a 31. helyig kapaszkodott fel Ivanovic, akinek hónapok óta a korábbi kiváló játékos, a néhány évvel ezelőtt a magyar szövetség munkáját segítő Kuhárszky Zoltán az edzője.

A junioroknál második győzelmét aratta a nyolcadik helyen kiemelt Szávay Ágnes, aki a grúz Tatisvili ellen lépett a harmadik körbe.

férfi egyes, nyolcaddöntő:
Davigyenko (orosz, 12.) - Coria (argentin, 8.) 2:6, 6:3, 7:6 (7-1), 6:2
Ferrer (spanyol, 20.) - Gaudio (argentin, 5.) 2:6, 6:4, 7:6 (7-5), 5:7, 6:4
Canas (argentin) - Kiefer (német) mérkőzés nélkül, Kiefer hátsérülés miatt nem állt ki
Nadal (spanyol, 4.) - Grosjean (francia, 23.) 6:4, 3:6, 6:0, 6:3
Puerta (argentin) - Acacuso (argentin) 6:3, 6:1, 6:1
Robredo (spanyol, 15.) - Szafin (orosz, 3.) 7:5, 1:6, 6:1, 4:6, 8:6

női egyes, nyolcaddöntő:
Sarapova (orosz, 2.) - Llagostera Vives (spanyol) 6:2, 6:3
Henin-Hardenne (belga, 10.) - Kuznyecova (orosz, 6.) 7:6 (8-6), 4:6, 7:5
Ivanovic (szerb-montenegrói, 29.) - Schiavone (olasz, 22.) 6:4, 6:7 (3-7), 6:3

junior női egyes, 2. forduló:
Szávay Ágnes (8.) - Tatisvili (grúz) 6:3, 6:2

[origo] / (MTI)