Vágólapra másolva!
Berki Krisztián szenzációs gyakorlatot mutatott be a debreceni tornász Európa-bajnokság férfi selejtezőjében: a KSI mindössze húszéves, tavaly Eb-bronzérmes versenyzője lólengésben 9,750 pontot kapott, s az egész Eb legmagasabb pontszámával az első helyen került be a döntőbe. Ugyancsak ott lesz a vasárnapi finálékban az olimpiai 6. Gál Róbert is, aki talajon 9,362-del kvalifikálta magát. Hetrovics Marcell pedig bejutott a szombati egyéni összetett huszonnégyes döntőjébe, mégpedig a 12. helyen.

Az Eb-n a férfi mezőnyt három selejtezőcsoportba osztották, s már az elsőben, amelyik fél 11-kor kezdett, akadtak "nagy nevek". A bolgár Jovcsev, aki három éve a szerenként vb-n ugyanitt a Főnix-csarnokban Csollány Szilveszter mögött gyűrűn ezüstérmes volt, talajon pedig bronzot szerzett, de egyébként négyszeres világbajnok, az olimpiákról pedig egy második és három harmadik helye van, gyűrűn ezúttal 9,575 pontot kapott. Ami meglehetősen magas pontszám, de ketten így is túlszárnyalták, s nem is kevéssel: a címvédő orosz Szafoskint 9,712-re, a holland Van Geldert pedig 9,675-re értékelt a zsűri. Lólengésben az atlantai olimpián csapatban aranyérmes orosz Krjukov kapott magas pontszámot, 9,675-et, valamint a horvát Seligman, 9,625-et. Ugrásban az olasz Angioletti volt a legjobb 9,562-vel, ugyanakkor talajon, korláton és nyújtón egyetlen tornász sem jutott 9,000 fölé.

A kora délután következő második csoportban már magyar versenyzőket is szólítottak, hatfős csapatunkból Fekete Leventét gyűrűn és lólengésben, Király Rolandot gyűrűn, Horváth Csabát korláton és nyújtón, Berki Krisztiánt lólengésben. S gyűrűn tagadhatatlanul kínálkozott számunkra esély a döntőbe jutásra, hiszen ezen a szeren Fekete már többször helytállt Világkupa-versenyeken, Király pedig néhány éve ifi Eb-ezüstérmes volt. Mindketten 10 pontból kiinduló gyakorlatot mutattak be, s a zsűrí ítélete szerint Király pontosabban és meggyőzőbben, mert ő 9,350-et kapott, Fekete pedig csak 9,237-et. Király a 6., Fekete a 8. helyre került, s így igazából csak előbbinek maradt halvány esélye arra, hogy a vasárnapi fináléba is fellépjen. Horváth korláton 7,987-et, nyújtón 8,425-et kapott.

A csoport utolsó fordulójában Feketét lólengésben 9,287-re értékelték, majd a szeren közvetlenül utána következett Berki Krisztián, aki tavaly bronzérmes volt a ljubljanai Eb-n. A KSI 20 éves versenyzője szenzációsan sikerült gyakorlatot mutatott be, s az egész Európa-bajnokság (beleértve a csütörtöki női selejtezőt) legmagasabb pontszámát kapta: 9,750-et!

- Volt már valaha ennél jobban sikerül gyakorlata? - kérdeztük Berkit.
- Edzésen már igen, de versenykörülmények közepette még soha. Nemzetközi versenyen nem is kaptam még ilyen magas pontszámot. Most minden összejött, és nagyon örülök, hogy túljutottam a selejtezőn, mert ez bizonyos tekintetben nehezebb feladat, mint helytállni a döntőben.

- Az Eb előtt azt nyilatkozta, hogy a tavalyi harmadik helye után most is kiegyezne a harmadik hellyel. Nem jött meg az étvágya?
- A bronzot továbbra is elfogadnám. Tudom persze, hogy akár fényesebb is lehet az érem.

- Kik lehetnek a legnagyobb vetélytársai?
- Bár az már eldőlt, hogy a címvédő román Suciu kiesett, azért a románok még így is veszélyesek.

A második csoport után mindenesetre Berki mögött az addig vezető orosz Krjukov (9,675) állt a második helyen. Az említett Suciu 9,175-tel pedig már a 10. helyen szerénykedett, távol a nyolcas döntőtől. Összetettben a román Selariu vezetett 55,298-del. Említést érdemel, hogy ugrásban a görög Marasz 9,600-et, nyújtón a szlovén Pegan 9,662-et, az ukrán Goncsarov 9,562-et kapott. Utóbbi egyébként a korlát athéni olimpiai bajnoka, de ezen a szeren nagyot hibázott, s 8,800-del esélye sem volt a döntőbe jutásra.

A harmadik csoportban a vb-4. és olimpiai 6. helyezett Gál Róbert ugrásban és talajon kísérelte meg Berkit követni a vasárnapi fináléba. Ugrásban az első gyakorlata 9,487-et ért, ezzel nem is volt különösebb probléma, viszont a két és fél szaltót elrontotta - az érkezésnél leült -, erre csak 8,950-et kapott, s a 9,219-es átlagolt pontszáma már a verseny ezen szakaszában sem volt elegendő a döntőhöz, csak a 11. helyre került vele. S ekkor már azt is tudhattuk, hogy Király sem lesz ott a gyűrű döntőjében.

Lólengésben figyelnünk kellett a Sydneyben olimpiai bajnok, Atlantában és Athénban ezüstérmes, háromszoros világbajnok román Urzicára, de Berkit ő sem tudta megelőzni, "csak", 9,725-re értékelték. Gál Róbert talajon javított, 9,362-et kapott, amivel ekkor a harmadik helyre került, s gyakorlatilag biztossá vált, hogy ő is döntős. S végül maradt is a harmadik helyen.

A nap végére kiderült, hogy a selejtezőben a legmagasabb pontszámot talajon a román Dragulescu (9,675), lólengésben Berki Krisztián (9,750), ugrásban a svájci Dominguez (9,606), korláton a spanyol Carballo (9,525), nyújtón a német Hambuechen (9,675) kapta. Az összetett selejtezőjében a román Martinez 55,836-del végzett az élen. Az egyetlen magyar versenyző, aki mind a hat szeren indult, Hetrovics Marcell stabilan versenyzett (talaj: 8,425; lólengés: 8,900; gyűrű: 8,550; ugrás: 9,462; korlát: 8,500; nyújtó: 8,162), s 51,999 ponttal a 12. helyen jutott a szombati huszonnégyes döntőbe. (Ugrásban a magas pontszámával sem kerülhetett be a szerenkénti döntőbe, mert ebben az összevetésben a két ugrásának átlaga számított, s ez nála 9,200 volt.)

Fábik Tibor