Vágólapra másolva!
Mike Tyson pályafutása alighanem véget ért. A nyolcvanas évek második felének megasztárja, aki minden idők legfiatalabb profi nehézsúlyú világbajnoka volt, s valaha minden idők legjobb bokszolójának ígérkezett, szombat éjjel a washingtoni MCI Centerben roppant bizarr körülmények között vereséget szenvedett az ír Kevin McBride-tól. Tyson a hetedik menet kezdete előtt nem állt fel sámlijáról, mire Joe Cortez vezetőbíró beszüntette a küzdelmet, s az ír versenyző kezét emelte magasba.

"Nincs már gyomrom ehhez az egészhez. Nagy valószínűséggel nem bokszolok többé. Ha nagyon akartam volna, még fel tudtam volna kászálódni, de azt hiszem, kikaptam volna. Nincs már kedvem a bokszhoz. És ahhoz sincs kedvem, hogy szégyent hozzak a sportágra. Egy ilyen sehol sem jegyzett bokszolótól nem volna szabad kikapnom. Ha tehetném, visszaadnám a nézőknek a belépőjegyük árát" - mondta Tyson.

De sajnos nem teheti: mintegy 40 millió dollárnyi adóssággal küszködik. Mostani pénzdíjából, az ötmillió dollárból - ami mellesleg pályafutása egyik legkisebb gázsija volt - az adóhivatal azonnal lefoglalt kétmilliót, további két és félmillió egyéb hitelezőknek, valamint elvált feleségének kellett, állítólag alig több mint negyedmilliót tehetett csak el magának...

Tyson, aki néhány nap múlva betölti harminckilencedik életévét, az első néhány menetet szűken megnyerte, de az ötödikre elkészült erejével. Végig a kiütésre ment - érezvén, hogy nem lesz ereje és kondíciója egy hosszan elnyúló, tizenkét menetes küzdelemhez -, és vad "parasztlengőkkel" próbálta lecsapni a 198 centis, 122 kilós ír kolosszust.

McBride azonban elviselte az ütéseket, és viszonozta azokat. Ezek után Tyson előbb megpróbálta eltörni McBride karját egy összekapaszkodásnál - akárcsak évekkel ezelőtt a dél-afrikai Botháét -, majd szándékosan összefejelt McBride-dal, hogy felrepessze annak szemöldökét. Erre Cortez két pontot levont az egyre bizarrabb stílusban bokszoló Tysontól.

A hatodikban Tyson megpróbálta kiütni McBride-ot, aki azonban simán felfogta az egykor rettegett bajnok bombáit, miközben számos tiszta ütést vitt be neki. A menet végén Tysont a padlóra lökte McBride, s az amerikai feje beszorult az első és a második kötél közé, alig tudott talpra kászálódni. Kifejezéstelen tekintettel ült a ringsarokban, majd amikor Cortez odament hozzá, hogy keljen fel a hetedik menetre, Tyson és edzője jelezték, nincs tovább.

Amikor a meccs váratlanul befejeződött, Tyson két pontozónál 57-55-re vezetett, a harmadiknál ugyanez volt az állás - McBride javára. Az Associated Press hírügynökség szakírója 56-56-os döntetlen állást regisztrált.

A 32 éves McBride egyébként mindössze 150 000 dollárt kapott a meccsért - ez is mutatja, mennyire "komoly" bokszolóról van szó. Tyson összmérlege egyébként 50-6-ra romlott, McBride-é 33 győzelem, 4 vereség és egy döntetlen. Tyson utolsó négy meccséből hármat elveszített, s valójában az utolsó tizennégy évben - a Razor Ruddock elleni siker óta - egyetlen komoly bokszolót sem tudott megverni.

A Tyson-McBride meccset megelőzően, a felvezető programban rendezték a Laila Ali-Erin Toughill összecsapást a WBC szuperközépsúlyú női világbajnoki címéért. Muhammad Ali lánya a második menetben technikai KO-val győzött, miután ellenfele körülbelül húsz ütést kapott be úgy, hogy képtelen volt válaszolni és védekezni. Ali mérlege ezzel 21-0-ra javult, egyöntetű vélekedés szerint ő a földkerekség legjobb bokszolónője, súlycsoportokra való tekintet mélkül.

Ch. Gáll András