Vágólapra másolva!
A Pakson zajló III. Marx György emlékverseny harmadik fordulójában a címvédő Viktor Korcsnoj újabb győzelmet aratott. A 74 éves veterán nagymester a mezőny legfiatalabb résztvevőjére, a 19 éves Berkes Ferencre mért vereséget. Berkest elragadta az ifjúi hév, kettős gyalogáldozata azonban túlzottan kockázatos volt, Korcsnoj nagy rutinjával mindent hárított, és félpontos előnnyel vezet. Izgalmas partiban osztozott meg a ponton Ács Péter és Emil Szutovszkij, örökös sakk lett a kalandos játszma vége. Döntetlennel zárult az indiai Krishnan Sasikiran és Almási Zoltán párharca.

A 15-ös kategóriájú torna harmadik fordulójában aratott újabb győzelemmel Viktor Korcsnoj félpontos előnyre tett szert. A viadal legidősebb és legfiatalabb résztvevőjének derbijét a sakklegenda nyerte. Berkes Ferenc már a 9. lépésben gyalogot áldozott, azt remélte, hogy kezdeményezést kap cserébe.

Korcsnoj nem esett kétségbe, jól megszervezte a sötét tábor védelmét, és a világos akció kifulladt, a svájci nagymester gyalogelőnnyel zárta a kisebb kalandot. Berkesnek jóval kevesebb ideje volt a feladás pillanatában, és kellő tisztelettel nem akarta "vizsgáztatni" nagynevű ellenfelét.

A második játéknapon átélt kalandok után óvatos volt az indiai Krishnan Sasikiran, korrekt játékkal remizett Almási Zoltánnal. Nagy izgalmak után lett örökös sakkal döntetlen Ács Péter és Emil Szutovszkij párbaja. Gyalogáldozat, ütés-váltások, időzavar, remek küzdelmet láttunk.

Az időzavarban Szutovszkij látszólag döntő fölénybe került, de Ács nem ijedt meg, nehézségeket okozott az izraeli nagymesternek, aki végül nem találta meg a győzelemhez vezető utat.

a 3. forduló eredményei:
Sasikiran (indiai, 2642) - Almási Zoltán (2628) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 30)
Ács Péter (2525) - Szutovszkij (2665) döntetlen (Szicíliai védelem, 58)
Berkes Ferenc (2617) - Korcsnoj (svájci, 2619) 0 - 1 (Vezérindiai védelem, 29)

a verseny állása:
1. Viktor Korcsnoj 2,5 pont
2-3. Almási Zoltán és Emil Szutovszkij 2
4-5. Ács Péter és Krishnan Sasikiran 1
6. Berkes Ferenc 0,5

a verseny táblázata

Forrás: [origo]

Szutovszkij (izraeli)

2665

1 =

=

*

Sasikiran (indiai)

2642

0

=

=

*

Ács Péter

2525

=

=

0

*

Berkes Ferenc

2617

=

0 0

*

Forrás: [origo]

Korcsnoj (svájci)

2619

=

1

1

*

Almási Zoltán

2628

=

=

1

*



a 4. forduló párosítása:
Ács - Almási
Berkes - Sasikiran
Korcsnoj - Szutovszkij