Vágólapra másolva!
Kétéves eltiltásra számíthat Halil Mutlu, a törökök háromszoros olimpiai aranyérmes súlyemelője, mivel az áprilisi szófiai Európa-bajnokságon levett doppingmintájának B-próbája is pozitív eredményt hozott.

A helyi sajtó május végén kürtölte világgá, hogy a klasszis az anabolikus szteroidok közé tartozó nandrolon használata miatt lebukott a kontinensviadalon, ahol a 62 kg-os kategóriában szakításban, lökésben és összetettben is győzött.

Hasan Akkus, a török szövetség vezetője csütörtökön bejelentette: a kölni laboratóriumban elvégzett ellenőrző vizsgálat igazolta az első eredményt.

"Nem vagyok ostoba, hogy doppingoljak! Miért is tettem volna, ráadásul tudva azt, hogy úgyis ellenőrizni fognak, ahogy minden versenyem előtt teszik? Én nem fogom elárulni országomat" - mondta még a botrány kirobbanásakor Mutlu.

A tavaly Athénban 56 kg-ban olimpiai bajnok súlyemelő orvosa szerint elképzelhető, hogy a versenyző saját szervezete termelhette a kimutatott férfihormont, de lehet, hogy étellel került be a tiltott szer, esetleg - amint az török lapokban már találgatásként megjelent - a sérülésére szedett gyógyszer tartalmazhatta a meg nem engedett anabolikumot.