Vágólapra másolva!
Pakson, a III. Marx György emlékverseny nyolcadik játéknapján a világossal játszók mindhárom partit elvesztették. Almási Zoltán a szicíliai védelemben elmulasztott meghúzni egy biztosító lépést, Krishnan Sasikiran két tisztet nyert bástya ellenében, és nagymesterünket megfosztotta veretlenségétől. Első győzelmét aratta a paksi páros. Berkes Ferenc jól megjátszott megnyitás után az éllovas Viktor Korcsnojra mért vereséget, kiskombinációval minőséget, majd játszmát nyert. Ács Péter a spanyol megnyitásban büntette meg Emil Szutovszkijt, aki nem értékelte reálisan a tisztáldozat nyújtotta lehetőségeket. Pakson nincs már veretlen résztvevő, az eddig nyeretlenek is megszerezték első egész pontjaikat. A 9. fordulóban Korcsnoj-Almási párharc lesz.

A paksi viadal nyolcadik játéknapját a sakktörténelem igazi kuriózumként őrzi majd meg, a világossal játszók sorban szenvedtek vereséget. A két éllovas, Viktor Korcsnoj és Almási Zoltán is elvesztette veretlenségét. Az eddig nyeretlenek, Krishnan Sasikiran, Berkes Ferenc és Ács Péter megszerezték első győzelmüket. Elsőként Almási és az indiai Sasikiran partija fejeződött be. A szicíliai védelem Richter-Rauser változatában Sasikiran újítást hozott, de az egész változat igen gyanús sötét szemszögéből. Nagymesterünk elmulasztott meghúzni egy védőlépést, amellyel leállította volna sötét akcióját. Ehelyett Zoli elnézett egy kiskombinációt, két tisztet vesztett bástya ellenében, de védelmet többet nem talált.

Nagymesterünk legnagyobb riválisának, a torna doyenjének, Viktor Korcsnojnak már korán meggyűlt a baja a legfiatalabb résztvevővel, Berkes Ferenccel. Berkes a fontos meccsre már szekundánsa, edzője, Csom István segítségével készült fel. Telitalálat volt a nyitás, Korcsnoj hosszasan gondolkodott, majd ellenfelének egy kiskombinációt engedélyezett, világos minőséget vesztett. A parti befejező fázisában világos jobban is játszhatott volna, de Korcsnoj az idővarban többet figyelt a sakkórára, mint a hadállásra. A veterán nagymester nagyon mérges volt az elszenvedett vereség miatt, bosszúságát enyhítette, amikor látta a számára kedvező végeredményt, Almási veresége miatt megőrizte félpontos előnyét.

A mezőnyben a legszínesebb sakkot Emil Szutovszkij játssza, de az izraeli nagymester a paksi versenyen rossz formában szerepel. A spanyol megnyitású partiban Ács Péter ellen veszélyes királyszárnyi kezdeményezéshez jutott. Esélyeit túlértékelve tisztet áldozott, Peti higgadtan védekezett, majd egy közbeiktatott ütéssel döntő anyagi előnybe került.