Vágólapra másolva!
Július 2-án, szombaton a nyugat-franciaországi Fromentine városában rajtol a 92. Tour de France. A világ leghíresebb kerekpáros körversenyének legfőbb kérdése, képes lesz-e zsinórban hetedszer is nyerni Lance Armstrong, esetleg 1997 után ismétel-e a német Jan Ullrich vagy új név kerül fel az illusztris bajnoklistára. Összeállításunk az esélylatolgatás és a múltidézés mezsgyéjén haladva felidézi a legendás pillanatokat és a doppingbotrányokat is.

102 éves története során 92. alkalommal vágnak neki a francia végeknek a világ legnagyobb kerékpáros seregszemléjének versenyzői. A Tour de France július 2-án, szombaton rajtol az Atlanti-óceán partján fekvő Fromentine városából, 400 km-re Párizstól, 70 km-re Nantes-tól. A Vendée megyéből kiinduló viadal az első napi, 19 km-es prológot követően a Bourgneuf-öböltől vág neki hódító útjának.

A térképet áttekintve inkább francia félkörversenynek lehetne nevezni az idei viadalt, amely Fromentine-ből keleti irányba haladva Troyes és Nancy városát át még Németországba, pontosabban Karlsruhéba is átlép, onnan a nyolcadik szakasztól már dél lesz a fő útirány egészen Mulhouse-ig.

A július 11-i szünnapon a mezőny Grenoble-ba repül, onnan az Alpok vonulatait követően a Pireneusok következik, egészen Pauig. A hajrában a mezőny még felteker St-Etienne-ig, s az utolsó előtti nap időfutama után kis vonatozást követően Corbeil-Essonnes s a párizsi Champs-Élysées között fejeződik be július 24-én az összesen 21 szakaszra osztott 3607 kilométer.

Ami az esélyeket illeti: Lance Armstrong kimondva kimondatlanul (de inkább előbbi) hetedik elsőségére tör. A szaklapok azt taglalják, vajon lesz-e olyan kerekes a mezőnyben, aki jobb taktikával és jobb kondícióval rendelkezve le tudja győzni a texasi kerekest, illetve vajon Armstrongot motiválja-e kellően a viadal, s hogy ezáltal mindent elkövessen a heteik győzelem érdekében.

A Discovery Channel csapat világsztárja a szezon kezdetén még vegyes érzelmekkel viseltetett a Tour iránt, gyakorlatilag csapata nyomására vállalta, hogy még egyszer nekifut a francia körversenynek, s csak ezt követően vonul vissza.

"A hetedik győzelmem több mint személyes cél vagy ambíció. Nem a rekordvágy hajt, nem is az, hogy könyv témája legyek. Egyszerűen személyes indokok vezérelnek" - nyilatkozta június elején egy francia lapnak.

Az is tény viszont, hogy az idei évad számára szinte csak erről a huszonegynéhány napról szól: 1999-es első győzelem óta először vág neki úgy a Tour de France-nak, hogy az év első felében egyetlen versenyt sem nyert meg.

Személyes tanácsadója, Johan Bruyneel úgy látja, három versenyző jelent igazi veszélyt: az 1997-es győztes Jan Ullrich, Alekszander Vinokurov (mindkettő T-Mobile) és Ivan Basso (CSG). Utóbbi kettő főleg a hegyi szakaszokon okozhat fejtörést Armstrongnak, Vinokurov például az idei Dauphine Libere nevű viadalon a Le Ventoux hegyen 37 másodpercet vert az amerikaira!

Forrás: EPA

Edzésben Ullrich és a T-Mobile csapata

Ullrich az időfutamokon kiváló, Bruyneel szerint a viadal második felét is jobban bírja - nála évek óta az Alpok és a Pireneusok jelenti a fő választóvonalat - ha ott "feladja" fejben s nem bírja lábbal, akkor esélye sincs a végső sikerre.

Beleszólhat még a dobogós csatározásokba a Liberty Seguros két klasszisa, a 2002-ben második helyen végző spanyol Joseba Beloki, illetve a sokáig Armstrong csapatában segédkező Roberto Heras is. Ugyancsak jól ismeri az amerikai kerekest másik egykori "vízhordója", Levi Leipheimer (Gerolsteiner), míg Iban Mayo (Euskaltel-Euskadi) mellett a fiatalos dinamizmus szól.

Jó hír, hogy 2002 és 2003 után Bodrogi László harmadszor is elindulhat, a francia Credit Agricole istálló színeiben a magyar kerekes társa a norvég Thor Hushovd, az olasz Pietro Caucchioli, a kazah Andrej Kaszcsecskin, az észt Jaan Kirsipuu, valamint négy francia versenyző, Patrice Halgand, Sébastien Hinault, Sébastien Joly és Christophe Moreau lesz.

A viadal pénzügyi háttere ugyan nem versenyezhet a többi technikai sportággal, ám a Tour így is közel 80 millió eurós büdzsével rendelkezik, amelynek nagy részét a televíziós jogdíjak teszik ki. Az idei pénzdíj hárommillió euró, a győztes 400 ezret tehet zsebre.