Vágólapra másolva!
A Roland Garroson győztes Szávay Ágnes, Viktoria Azarenka kettős megnyerte a juniorok párosversenyét a wimbledoni teniszbajnokságon: az első helyen kiemelt magyar-fehérorosz duó a fináléban három játszmában, 1 óra 34 perc alatt verte a második helyen rangsorolt Marina Erakovic, Monica Niculescu (új-zélandi, román) kettőst.

Federer nyerte a férfi egyest

A magyar tehetség, aki Párizsban duplázott, Wimbledonban az elődöntőig jutott egyesben, ahol a később bajnok lengyel Agnieszka Radwanskától kapott ki.

A nők párosversenyét a másodikként kiemelt Cara Black, Liezer Huber zimbabwei, dél-afrikai duó nyerte, miután a fináléban két nagyon sima játszmában felülmúlta az - elődöntőben az Anna-Lena Grönefeld, Martina Navratilova német, amerikai kettőst elbúcsúztató - orosz Szvetlana Kuznyecovát és francia Amélie Mauresmót. Az utolsó idei döntőben, vegyespárosban Mahesh Bhupathi és Mary Pierce diadalmaskodott.

A női egyes fináléban szombaton drámai küzdelem után diadalmaskodó Venus Williams szerint ismét bebizonyosodott, hogy ő győzelemre született. A 25 éves amerikai játékos meccslabdát hárítva verte meg 4:6, 7:6 (7-4), 9:7-re honfitársát, a világranglista-vezető Lindsay Davenportot, s ezzel pályafutása során harmadszor diadalmaskodott a londoni füves pályás Grand Slam-tornán.

"Mindig is tudtam és éreztem, hogy sorsom szerint a győztesek közé tartozom" - mondta az idősebbik Williams testvér, aki ezt megelőzően legutóbb 2001-ben nyert GS-viadalt. "Voltak idők, amikor nem ment annyira a játék, de akkor is arra gondoltam: én győzelemre vagyok predesztinálva."

Venus Williams számára nagy elégtétel lehet ez a siker, különösen azután, hogy az elmúlt egy évben - egy isztambuli tornagyőzelmet leszámítva - nem tudott versenyt nyerni, ráadásul bő egy hónapja, a Roland Garroson már a harmadik fordulóban kiesett. A közelmúltban sokan - köztük édesapja, Richard is - kezdték leírni.

"Apám kritikája nem ösztönzött a döntőben" - állította a finálé után. "Amikor legutóbb nyertem itt, 2001-ben, tudtam, hogy én leszek a bajnok. Ezúttal nem gondoltam erre, a célom csupán az volt, hogy minden mérkőzést totális koncentrációval játsszak végig."

A szombati döntő egyébként rekordot döntött: a felek 2 óra 45 percen keresztül küzdöttek egymással, s ilyen hosszú női fináléra még nem volt példa Wimbledonban.

junior lányok, páros:
negyeddöntő:

Szávay, Azarenka (magyar, fehérorosz, 1.) - Buzarnescu, Gojnea (román) 6:0, 6:1

elődöntő:
Szávay, Azarenka (magyar, fehérorosz, 1.) - Govorcova, Klejbanova (fehérorosz, orosz) 6:2, 6:3

döntő:
Szávay, Azarenka (magyar, fehérorosz, 1.) - Erakovic, Niculescu (új-zélandi, román, 2. 6:7 (5-7), 6:2, 6:0

junior fiúk, döntő:
Levine, Shabaz (amerikai) - Groth, Kennaugh (ausztrál, brit) 6:4, 6:1

női páros, döntő:
Cara Black, Liezel Huber (zimbabwei, dél-afrikai, 2.) - Szvetlana Kuznyecova, Amélie Mauresmo (orosz, francia) 6:2, 6:1

vegyespáros, döntő:
Mahesh Bhupathi, Mary Pierce (indiai, francia) - Paul Hanley, Tatjana Perebijnisz (ausztrál, ukrán) 6:4, 6:2

Az idei győztesek:
férfiak:
egyes: Roger Federer (svájci)
páros: Stephen Huss, Wesley Moodie (ausztrál, dél-afrikai)

nők:
egyes: Venus Williams (amerikai)
páros: Cara Black, Liezel Huber (zimbabwei, dél-afrikai)
vegyespáros: Mahesh Bhupathi, Mary Pierce (indiai, francia)

juniorok:
lányok:
egyes: Agnieszka Radwanska (lengyel)
páros: Szávay Ágnes, Viktoria Azarenka (magyar, fehérorosz)

fiúk:
egyes: Jeremy Chardy (francia)
páros: Jesse Levine, Michael Shabaz (amerikai)