Vágólapra másolva!
Bár Helsinkiben majd csak augusztus 5-14. között kerül sor az atlétikai világbajnokságra, a Debrecenben szerdán és csütörtökön rendezett magyar bajnokság után csapatunk összetételét illetően némileg már tisztult a kép.

- Mikor lesz végleges csapatkijelölés a vb-re? - kérdeztük Mérei László szakmai igazgatót.
- Július 24-én Szombathelyen rendezünk egy nemzetközi versenyt, ez az utolsó lehetőség a nevezési szintek teljesítésére.

- Eddig hányan teljesítették a szinteket?
- A Nemzetközi Atlétikai-szövetség A-szintjét eddig három diszkoszvetőnk, Kővágó Zoltán, Máté Gábor és Varga Roland, a tízpróbázó Zsivoczky Attila, Kiss Dániel 110 méter gáton, Tóth Lívia 3000 m akadályon, valamint éppen a magyar bajnokságon a rúdugró Molnár Krisztina teljesítette. B-szinttel tizenegy versenyzőnk rendelkezik: Pars Krisztián kalapácsvetésben, Dezső Ákos 400 m gáton, Tóth János 50 km gyaloglásban, Vaszi Tünde és Ajkler Zita távolugrásban, Petráhn Barbara 400 méteren, Győrffy Dóra magasugrásban, Orbán Éva és Divós Katalin kalapácsvetésben, Szabó Nikolett gerelyhajításban, valamint az ob-n magasugrásban országos csúccsal győztes Boros László. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy valamennyien automatikusan ott lesznek a vb-n, mert egyrészt a végső döntést majd a Magyar Atlétikai-szövetség elnöksége hozza meg, s vannak olyan versenyzők, akik a szintet az erre rendelkezésre bocsátott időszak előtt teljesítették. Nekik úgymond még meg kellene "erősíteniük" az eredményeiket. Másrészt a B-szintesek közül versenyszámonként eleve csak egy indulhat. Vaszi az olimpiai 8. helyével már csapattag, így Ajklernek A-szintet kellene teljesíteni, s jelen állás szerint női kalapácsvetésben is csak egy indulónk lehetne.

- Hány kvótát kaptunk a nemzetközi szövetségtől, azaz hány versenyzőnknek fizetik ki a repülőjegyét és a szállásköltségét? Mert a magyar szövetség sanyarú anyagi helyzete is kihathat arra, hogy mekkora csapattal vehetünk rész a vb-n.
- Az IAAF erre a világbajnokságra új szisztémát dolgozott ki. Azok a versenyzők, akik teljesítik az előírt nevezési szinteket, és elfogadják az edzőtábor kínálta szállást, gyakorlatilag ingyen mehetnek a vb-re. De a szintteljesítés nagyon erős kötöttség. Két éve például mi 23 kvótát kaptunk, de csak 21 fővel mehettünk.

- Mi a helyzet azokkal, akiknek nem felel meg a szállás edzőtáborban, és inkább egy jobbfajta hotelbe kívánkoznak?
- Azoknak fizetniük kell. De az edzőtáborban is kifogástalanok a szálláskörülmények, ezt személyes tapasztalatból mondhatom. S az már biztos, hogy a magyar csapat is ebben az edzőtáborban lakik majd a vb-n.

Fábik Tibor