Vágólapra másolva!
A Tour de France országúti kerékpáros körverseny eddigi kilenc szakasza többnyire a sprinterekről szólt, hiszen egy-két kivételtől eltekintve kizárólag teljesen sík terepen tekert a karaván, amely azonban mostanra megérkezett az Alpok lábához, így a hétfői szünnapot követően kedden a favoritok között megkezdődik az öldöklő küzdelem az összetettben élen állónak járó sárga trikóért.

"Kedden mindenre fény derül. Úgy tűnik, hogy Armstrong jó formában van, de ezúttal meglehetősen sok kihívója akad, így nagy kérdés, miként bírja majd a sorozatterhelést, ugyanis minden nap lesz valaki, aki támadja őt az emelkedőkön. Remélem Basso már kedden próbára teszi" - mondta Bjarne Riis, a viadal 1996-os bajnoka, aki nem mellesleg a CSC-csapat főnöke.

Az egyik igen komoly riválisa éppen a CSC-ből kerülhet ki az elmúlt hat alkalommal győztes amerikai klasszisnak, ugyanis a sárga trikót jelenleg a német Jens Voigt viseli, míg a tavaly harmadik olasz Ivan Basso még májusban ígéretet tett arra, hogy amint lehetősége lesz, azonnal faképnél hagyja a mezőnyt.

Nem szabad elfeledkezni a T-Mobile-ról sem, amelyben úgy tűnik, hárman is kirobbanó formában vannak, s együtt képesek lehetnek a trónfosztásra. A kazah Alekszandr Vinokurov, illetve a német Andreas Klöden, valamint a kapitány, az 1997-ben győztes, öt alkalommal második Jan Ullrich minden bizonnyal együttesen próbálják meg kimeríteni Armstrongot, akinek mindhárom vetélytársára oda kell majd figyelnie. "Soha nem tartottam legyőzhetetlennek Armstrongot, és azt gondolom, hogy ezt most bebizonyítjuk" - fogadkozott Vinokurov.

Armstrongnak nem szabad félvállról vennie a spanyol "hegymászó" armadát sem, bár Roberto Herasnak, Joseba Belokinak és Iban Mayónak fantasztikusan kell majd tekernie a hegyekben, ha valóban bele akar majd szólni a végeredménybe, mivel ők nem olyan jók az egyéni időfutamban, s emiatt már amúgy is relatív nagy hátránnyal rendelkeznek.

Hétfő délelőtt egyébként a Tour de France mezőnyének 51 versenyzője esett át egy be nem jelentett vértesztes doppingvizsgálaton, s az AFP tájékoztatása szerint valamennyien folytathatják a versenyt. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) szakértői csoportjának akciója hat csapatot érintett. Fél kilenc és fél tíz között a Gerolsteiner, a Liberty, a Rabobank, a Domina Vacanze, a QuickStep és a Crédit Agricole - utóbbiban szerepel Bodrogi László - kerekeseit ellenőrizték. Az idei viadalon a hétfői volt a második nagyobb kontroll, mellyel 96-ra emelkedett a tesztelt versenyzők száma.

Hétfő este hozták nyilvánosságra, hogy a helyi gazdák tervezett zavaró akciója miatt nem Grenoble-ból, hanem a várostól 11,5 km-re fekvő Brignoud-ból rajtol majd a 10. szakasz. A tiltakozók kilátásba helyezték, hogy elzárják az utat a kerékpáros mezőny előtt, mert szeretnék felhívni a figyelmet a környéken vadászati tilalom alá eső farkasokra, amelyek rendszeresen megtizedelik juh- és tehéncsordáikat.

"Ezzel a megoldással a Tour szervezői szolidaritást vállaltak velünk, nekünk már ez is elég. A rajt előtt fogunk protestálni, nem zavarjuk a versenyt" - mondta a gazdák szóvivője.

A változás miatt a keddi, Courchevelig tartó etap nem 192,5, hanem csak 181 km-es lesz.