Vágólapra másolva!
Az augusztus 4-7-i szegedi ifjúsági kajak-kenu világbajnokságon induló magyar válogatottban két név azok számára is ismerős lehet, akik nem követik rendszeresen a tehetséges utánpótlás korú versenyzők fejlődését. Csipes Tamara (16 éves, Domino-BHSE) és Gyulay Blanka (17 éves, KSI-SE) egyaránt olimpiai bajnok édesapával büszkélkedhet.

- Úgy tűnik, nem esett messze az alma a fájától. Hogyan lett belőletek kajakos?
Gyulay:
Elég későn kezdtem kajakozni, különösen a többiekhez képest, de szerencsére sikerült felzárkóznom a korosztályomhoz. Több sportággal is próbálkoztam, sokáig úsztam, végül 13 évesen, talán az utolsó pillanatban kötöttem ki a kajak mellett.
Csipes: 11 éves koromban kezdtem kajakozni, előtte 6 évig úsztam, de azt nem szerettem.

- A papáknak mekkora szerepük volt a választásban?
Gyulay: Nálam semmiféle. Engem az osztálytársam hívott le, és aztán ott ragadtam, de apu egyáltalán nem szólt bele, és ez ma is így van. Ez az edző dolga. Én ugyan hagynám, elfogadnám a tanácsait.
Csipes: Nekem a papám egyben az edzőm is, elég nehéz elkülöníteni a két dolgot, a sportot és az úgymond magánéletet. Ő pont akkor lett edző, amikor elkezdtem kajakozni, azóta együtt dolgozunk.

- Mi az eddigi legnagyobb sikeretek a kajakban?
Gyulay:
Nekem az, hogy a K-2 500-on kijutottam az ifjúsági világbajnokságra.
Csipes: Tavaly az ifi Eb-n, K-2 1000 méteren aranyérmet nyertünk

- Arra nem gondoltatok, hogy egy hajóba üljetek?
Gyulay:
Idén nem, pedig ugyanazzal a lánnyal megyünk én 500-on, Tamara 1000-en.
Csipes: Hegyi Rékával, én vele győztem tavaly az Eb-n, de jövőre még elképzelhető, hogy összeülünk.

Forrás: [origo]

Hegyi Réka és Csipes Tamara ifi Eb-n már győzött

- Még messze van, de szoktatok arra gondolni, hogy Pekingben, az olimpián akár a felnőttek közt is bemutatkozhattok?
Gyulay:
Szerintem erre minden esélyünk megvan, addigra utolérhetjük a mai legjobbjainkat.
Csipes: Én nem tervezek ennyire előre, mindig csak a következő feladatra koncentrálok.

- Mi az erősségetek, jó a technikátok, kicsattantok az erőtől?
Csipes:
Is-is...
Gyulay: Szerintem én elég erős vagyok, és az evezésem sem annyira rossz, de konkrétan nem tudom megmondani.

Forrás: [origo]

Hegyi (elöl) Gyulay Blankával is összeült

- Mi az amit a papától örököltetek?
Gyulay:
Alkatilag, izomzatban, felépítésben teljesen rá ütöttem, meg szerintem az evezésünkben is lehet találni hasonlóságokat, pedig tényleg amióta elkezdtem kajakozni, nem foglalkozott velem úgy, hogy eljött volna technikázni. Sokan mondták, hogy a természetemet is tőle örököltem.
Csipes: Alkatilag én teljesen olyan vagyok, mint ő, bár arcra inkább anyura hasonlítok. Sokan mondják, hogy úgy evezek, mint régen apu, aki nagyon szépen ment.

- Mit vártok a szegedi ifjúsági világbajnokságtól? Azt szokták mondani, hogy hazai pályán egy győzelem felér egy olimpiai sikerrel?
Gyulay:
Nekem konkrét elvárásaim nincsenek, mert mi Rékával egy teljesen új egység vagyunk, az idén ültünk először össze, de amilyen időket megyünk, ahogy edzünk, és ahogy hozzáállunk a világbajnoksághoz, csak jó jöhet ki belőle.
Csipes: Nekem vannak elvárásaim, Rékával szeretnénk megnyerni a vb-t, szerintem van is rá esélyünk. Az Eb címvédés kötelez, és az igazi riválisok, európaiak, akiket egyszer már megelőztük. Nagyon jó érzés lenne, ha itthon nyerhetnénk.

A lányok mellett a szegedi ifivébén a két édesapa is megméretteti magát a generációk csatájában, ahol a szöuli olimpiai kajak négyes (Csipes,Gyulay, Fidel, Ábrahám) bajnokai csapnak össze Sydney és Athén aranyérmeseivel (Kammerer, Storcz, Vereckei, Horváth).

Találkozunk Szegeden, augusztus 4-7 között!