Vágólapra másolva!
Az osztrák Georg Totschnig nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny 14., első pireneusi szakaszát, míg az amerikai Lance Armstrong továbbra is magabiztosan őrzi előnyét az összetettben. Bodrogi László az utolsó csoportban, a 118. helyen ért célba.

Az Agde és Ax-3 Domaines közötti 187 km-es etapon négy kisebb dombot követően a végén két rendkívül meredek hegy várt a karavánra. A szakasz elején egy tízfős szökevénycsoport lógott meg a mezőnytől. Közülük egyedül Totschnig tudta hősies küzdelemben megőrizni előnyét, így pályafutása legfényesebb diadalát aratta, ugyanis ez volt az idei francia körverseny egyik legnehezebb etapja.

Mögötte az összetettben élmezőnyhöz tartozó klasszisok valóságos háborút folytattak az utolsó két emelkedőn. Az elsőn a tavaly harmadik olasz Ivan Basso és az 1997-ben győztes német Jan Ullrich lendült támadásba, de az elmúlt hat alkalommal bajnok, s most is élen álló Armstrongot nem tudták leszakítani.

A második kaptatót 11-en kezdték meg együtt, s az élmezőnyből csak a francia Christophe Moreau hiányzott a csoportból. Basso folyamatos ritmusváltásaival két riválisa, Ullrich és Armstrong kivételével mindenkit lerázott. A trió váltott vezetéssel haladt tovább a csúcsra, majd Armstrong váratlanul kiállt a nyeregből, ekkor a T-Mobile kapitánya is megadta magát, míg Bassót lesprintelte a célegyenesben.

Armstrong összetettben 1:41 percre növelte előnyét, hiszen a hegyi pontversenyben vezető pöttyös trikós dán Mickael Rasmussen majd egy perccel utána ért célba. Harmadik helyen 2:46 perc hátránnyal Basso áll. Utoljára vasárnap, az idei Tour királyetapján lehet igazán komoly támadást indítani Armstrong ellen.

Bodrogi László az utolsó csoportban, a 118. helyen ért célba.

eredmények
14. szakasz, Agde - Ax-3 Domaines, 187 km, hegyi befutó:
1. Georg Totschnig (osztrák, Gerolsteiner) 5:43:43 ó.
2. Lance Armstrong (amerikai, Discovery Channel) 56 mp hátrány
3. Ivan Basso (olasz, CSC) 58 mp h.
4. Jan Ullrich (német, T-Mobile) 1:16 p h.
5. Levi Leipheimer (amerikai, Gerolsteiner) 1:31 p h.
6. Floyd Landis (amerikai, Phonak) azonos idővel
7. Francisco Mancebo (spanyol, Illes Balears) 1:47 p h.
8. Mickael Rasmussen (dán, Rabobank) a.i.
...118. BODROGI LÁSZLÓ (Credit Agricole) 35:50 p h.

az összetettben (sárga trikó)
1. Armstrong 55:58:17 ó
2. Rasmussen 1:41 p hátrány
3. Basso 2:46 p h.
4. Ullrich 4:34 p h.
5. Leipheimer 4:45 p h.
6. Landis 5:03 p h.
...116. BODROGI 2:11:42 ó h.

Vasárnap a Lezat-sur-Leze és Saint-Lary-Soulan közötti 173,5 km-es királyetap vár a mezőnyre, melynek során összesen hat (!), sorrendben egy második, négy első, végül egy kiemelt kategóriás hegy tornyosul majd a versenyzők előtt.