Társoldalunk:

Aranyeső a Margitszigeten

2005.07.17. 22:20

Hosszú Katinka, aki hat éremmel - három arany, két ezüst, egy bronz - a 32. Európa-bajnokság legeredményesebb versenyzője lett: "Ilyen éremesőre természetesen nem számítottam, ez minden elképzelésemet felülmúlta. Persze ilyen környezetben, ilyen közönség előtt az ember könnyen felülmúlja önmagát. Tavaly az athéni olimpián már szerepeltem, de akkor 200 gyorson csak 31. lettem. Előtte nem sokkal a junior Eb-n szerepeltem, akkorra időzítettük a csúcsformát. A kedvencem a 400 m vegyes, aztán sorrendben a 400 m és a 200 m gyors következik, igazság szerint nagyon nem szeretem a 200-at. Fura, hogy mégis meg tudtam nyerni. Úszni négyéves koromban tanultam meg Baján, a nagyapámtól, aki úszóedző. Később kerültem mostani mesterem, Pass Ferenc keze alá."

Rácz Ákos, a 200 m mell győztese: "150 méternél kezdtem el reménykedni, amikor láttam, hogy vezetek Molnár Ákos előtt. Úgy hajráztam, ahogy csak erőmből telt. Egerben úszom, Krajnyák György az edzőm, de valójában ózdi vagyok, ott is élek. Nem is tudom elmondani, mennyire boldog vagyok! Természetesen hatalmas egyéni csúcsot úsztam."

Gyurta Dániel, a 200 méteres mellúszás olimpiai ezüstérmese, aki kilátogatott a junior Eb vasárnapi versenyeire: "Ákos az egyik legjobb barátom, nagyon örülök a sikerének, s hihetetlenül értékesnek tartom azt. Remek dolog, hogy most már négy-öt olyan magyar mellúszó van, akik 2:14 körül vagy azon belül tudja teljesíteni a 200 métert. Ami engem illet, most jöttem haza a nyaralásból, a Balatonon voltunk a családdal, de augusztusban is lesz még egy 'adag'. Nagyon rám fért a pihenés, ki kellett szellőztetni a fejemet. Olyan hangulat uralkodik itt a Margitszigeten, hogy belesajdul a szívem. Jövőre feltétlenül itt akarok lenni - természetesen versenyzőként - a hazai rendezésű felnőtt Európa-bajnokságon. Nemsokára újrakezdem az edzéseket, hihetetlenül motiváltnak érzem magam."

Verrasztó Dávid, a 200 méteres vegyesúszás aranyérmese, arra a kérdésre válaszolva, hogy tudatos volt-e a hajrája: "Az ördögöt volt tudatos, csak éppen így jött ki."

Güttler Károly, a junior csapat szövetségi kapitánya: "A megszerzett huszonöt érem legszebb álmaimat is felülmúlja. A nyolc aranyéremből akár kilenc is lehetett volna, ha Rácz Ákost nem zárják ki a 100 mell előfutamában delfinezés miatt. Ehhez csak annyit, hogy mindenki delfinezik..."

Kiss László felnőtt szövetségi kapitány: "Hihetetlenül erős ez az évjárat, és hihetetlenül erős Európa-bajnokságon bizonyultak a legjobbnak a magyar úszók. Persze azt senki sem tudja garantálni, hogy junior sikerembereink a felnőtt mezőnyben is ugyanilyen jók lesznek, de az mindenképpen biztató, hogy nem egy-két szuperklasszis, hanem legalább tíz remek, fiatal úszó alkotja ezt a generációt Hosszú Katinkától Jakabos Zsuzsán és a Verrasztó testvéreken át olyan meglepetésemberekig, mint Rácz Ákos vagy Szabó János."

Ch. Gáll András

[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK