Vágólapra másolva!
Vasárnap befejeződött a Margitszigeten rendezett ifjúsági úszó Európa-bajnokság, melynek a zárónapján is remekeltek a mieink.

Mindenki a 100-on második helyezett Jövő SC-s Molnár Ákost várta előbbre, ehelyett nem kis meglepetésre az egri Rácz Ákos nyerte a 200 m mellúszást. A bajai Hosszú Katinka 200 m gyorson harmadik győzelmét aratta a korosztályos kontinensbajnokságon.

A kettős magyar siker előtt egy ezüstérem a lánymezőnyben is jutott a házigazdáknak: a 200 m pillangón Eb-első - váltóban aranyat és ezüstöt is nyerő - pécsi Jakabos Zsuzsanna csapott másodikként a célba a 200 m vegyes fináléjában. Hosszú Katinka viszont újból a dobogó tetejére állhatott: hatalmas hajrával nyerte a 200-as sprintversenyt, egyszersmind az ifi Eb-k történetének századik magyar aranyérmét szerezve.

Akárcsak 400-on, a 200 m vegyes fináléjában is ellenállhatatlannak bizonyult Verrasztó Dávid: a Jövő SC-II. kerület kiválósága ezúttal is a táv második felében vette elő erőtartalékait, és nagy finist kivágva diadalmaskodott, második budapesti Európa-bajnoki aranyát kiérdemelve ezzel.

A fiúk viaskodásában jutott a magyaroknak újabb ezüst is, méghozzá 100 m háton a Bp. Honvédban úszó Szabó János révén, Jakabos Zsuzsanna pedig jó egy órával 200 m vegyesen szerzett második helye után egy bronzot gyűjtött be 100 m pillangón.

S hogy teljes legyen a Verrasztó család öröme: Dávid után 16 éves húga, a születésnapját éppen vasárnap ünneplő Evelyn is dobogóra állhatott, miután 200 m háton a második legjobb idővel teljesítette a távot. Igaz, ő nem volt felhőtlenül boldog, mert győzelmet remélt, a véghajrát azonban spanyol riválisa jobban bírta. Az utolsó magyar medált a férfi vegyesváltó érdemelte ki, amely harmadikként csapott célba.

A budapesti, sorszáma szerint 32. ifjúsági úszó-Európa-bajnokságon a magyar versenyzők összesen 8 aranyat, 12 ezüstöt és 5 bronzot gyűjtöttek, s ezzel Magyarország az éremtáblázat első helyén végzett.