Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöke, Richard Pound tart attól, hogy a sportvilágot megrázó BALCO-ügyben érintett vétkes sportolók nem mindegyike lepleződik le azok után, hogy pénteken a kaliforniai laboratórium vezetője, Victor Conte bűnösnek vallotta magát doppingszerek terjesztésében és pénzmosásban.

Az ügyészség kérvénye szerint Conte négy hónapra kerülhet börtönbe, majd ugyanennyi ideig háziőrizetben lesz, ezen kívül pedig pénzbírságot fizet. Az edző Greg Anderson - aki egyben a baseball-legenda Barry Bonds személyi edzője - hat hónapig lehet rács mögött, míg a BALCO alelnöke, James Valente felfüggesztett szabadságvesztést kaphat.

"Lehet, hogy most így lezárul az ügy. De mi lesz azokkal a versenyzőkkel, akik ellen az érintettek vallottak? Róluk soha sem bizonyosodik be, hogy bűnösök-e vagy ártatlanok?" - mondta Pound.

A laboratóriumról 2003 végén derült ki, hogy rendszeresen doppingszerrel, például a tetrahidrogesztrinon (THG) nevű készítménnyel látott el sportolókat, köztük világsztárokat. A doppingbotrány kapcsán gyanúba keveredett többek között Tim Montgomery, a 100 méteres síkfutás korábbi világcsúcstartója, a háromszoros olimpiai bajnok sprinter Marion Jones, illetve Bonds.

Montgomery egyébként a nemzetközi sportdöntőbírósághoz fordult, miután az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) érintettnek találta a THG-botrányban és életfogytig szóló eltiltást javasolt számára annak ellenére, hogy egyetlen doppingvizsgálaton sem produkált pozitív mintát. Ügyében még nem született döntés.

Élettársát, Marion Jonest ugyan nem vádolták meg hivatalosan doppingolással, de Conte azt állította, az atléta sokszor előtte adott be magának növekedési hormont, ráadásul a 2000-es, sydneyi ötkarikás játékok előtt megkezdett, s 2001 szeptemberéig tartó "kúra" során EPO-t, THG-t és inzulint is szedett. Jones rágalmazásért 25 millió dollárra perelte a laboratórium vezetőjét. A jelenleg térdsérüléssel bajlódó Bonds korábban elismerte, használta a BALCO termékeit, azonban nem tudta, hogy doppingszereket fogyasztott volna.