Társoldalunk:

Megtarthatja aranyát az amerikai 4x400-as váltó

2005.07.21. 11:59

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) helyt adott az Egyesült Államok Atlétikai Szövetsége óvásának, így Jerome Young 1999-es doppingügye ellenére az amerikai 4x400 m-es váltó megtarthatja a sydneyi olimpián szerzett aranyérmét.

A váltó végeredménye 2003-ban kérdőjeleződött meg, amikor - néhány nappal egyéni világbajnoki címének megszerzése után - Jerome Youngról kiderült, hogy 1999-ben doppingoláson érték, ám hazája szövetsége nem büntette meg, sőt, tagja lehetett a játékokon szerepelt csapatnak.

A stafétában ugyanakkor csak az elődöntőben futott, a fináléban már nem számítottak rá. A nemzetközi szövetség (IAAF) tanácsa tavaly júliusban Young miatt a teljes csapat eredményét érvénytelennek minősítette.

"A testület döntése szerint, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2000-ben alkalmazott szabályait figyelembe véve, a Sydneyben rendezett olimpia férfi 4x400 m-es váltójának eredménye nem változtatható meg, és csak a staféta egyetlen tagját, Jerome Youngot kell megfosztani érmétől" - áll a CAS indoklásában.

A bíróság hangsúlyozza, hogy az IAAF jelenlegi szabályozása szerint valóban a teljes csapatot ki kellene zárni, ám a sydneyi játékok idején még nem ez a rendszer volt életben. A döntés értelmében Michael Johnsont, Antonio Pettigrew-t, Alvin és Calvin Harrisont, valamint Angelo Taylort is megilleti az aranyérem.

Ugyanakkor korábban az amerikai 4x400-as váltót Calvin Harrison doppingesete miatt megfosztották a 2003-as párizsi vb-n szerzett elsőségétől. Érdekesség, hogy ennek a stafétának is tagja volt Young, aki tavaly júliusban, a párizsi Golden League-viadalt követő ellenőrzésen ismét megbukott, így élete végéig eltiltották a versenyzéstől.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK