Vágólapra másolva!
Hamar megszületett az úszóverseny első szenzációja a montreali vizes világbajnokságon: a hatszoros olimpiai bajnok Michael Phelps ugyanis csak 18. lett a 400 méter gyors középdöntőjében, így nem szerepelhet a fináléban. A nőknél bánatunkra hasonlóan járt Risztov Éva is, a két évvel ezelőtt ezen a távon vb-ezüstérmes versenyző 13. lett a középdöntőben.

A férfi 400 méteres gyorsúszás középdöntőjében a francia Nicolas Rostoucher 3:49.00-val lett nyolcadik és döntős, míg Phelps 3:50.53-mal esett ki. A legjobb időt (3:44.63) az ausztrál Grant Hackett úszta. "Természetesen nem így akartam kezdeni. Nagyon csalódott vagyok. Meglepett az eredményem, mert a bemelegítés alatt még jól éreztem magam" - mondta az amerikai világsztár.

Phelps mentségére szolgálhat, hogy olimpián vagy világbajnokságon még sohasem szerepelt 400 méter gyorson. Most azonban nyolc aranyérmet akart szerezni, s a gyorsúszó számok - 100 és 200 méteren is indul - kedvéért kihagyja két kedvencét, a 400 méter vegyest és a 200 méter pillangót.

Magyar szempontból nem sikerült túl fényesre az úszóversenyek nyitónapja. A vasárnapi kezdéskor a hétfős magyar különítményből öten is vízbe szálltak az Ile Sainte-Helene Jean Drapeau Parkjában felállított uszodában, de közülük csupán egy, a 200 méteres vegyesúszásban 15-ödikként célba érő Jakabos Zsuzsanna jutott tovább, a többieknek maradt a remény: a folytatásban majd javítanak mérlegükön.

Jakabos, akinek ugyan nem ez a fő száma, az első két műfaj - pillangó és hát - után a másodikként fordult futamában, mellen alaposan visszaesett, s gyorson már nem tudott feljebb jönni, így hatodik lett (2:17.36 p), összesítésben azonban még így is befért a vasárnap esti - budapesti idő szerint hétfő hajnali - középdöntő mezőnyébe.

Nem sikerült ugyanez Boulsevicz Beatrixnak, aki 100 méter pillangón nem jutott tovább, mivel csak a 18. időt (1:00.79 p) úszta az előfutamban, s magyarmentes döntő lesz 400 méter női gyorson is, miután a 2003-ban e számban vb-ezüstérmes Risztov Éva jelenlegi felkészültségéből a 13. helyre (4:14.10 p) futotta a selejtezőben. "A világbajnokság előtt a betegségem és az ismert balesetem miatt kimaradt három hetet igyekeztem pótolni. De nem nulláról, hanem mínusz tízről indultam, így mostani erőállapotomban csak erre voltam képes" - mondta Risztov.

A férfiak 100 méteres mellúszásában két magyar is indult, ám sajnos nem sok vizet zavart egyikük sem: összesítésben az Európa-bajnoki bronzérmes Bodor Richárd a 24. (1:02.23 p), a korábbi világversenyeken az 50-es sprintszámokban Eb-2. és vb-3. Flaskay Mihály pedig csupán a 44. lett (1:04.05 p), ennélfogva nem léptek tovább.