Vágólapra másolva!
Hétfőn 100 m háton mutatkozott be a kanadai világbajnokságon Cseh László, a magyar úszóremények legfőbb hordozója, aki fő területe, a vegyes előtt mérette meg magát leggyengébb, ámde korántsem gyenge számában, amelyben az aktuális világranglista 16. helyezettjeként érkezett Montrealba: a klasszis be is került a középdöntőbe.

A montreali "vízkeresztség" során Cseh előfutamában országos csúcsához (54.61) közeli idővel, 54.89 másodperccel első, összesítésben pedig az ötödik lett, s magabiztosan jutott tovább a 16-os mezőnyű, esti középdöntőbe.

A magyar versenyző 400 m vegyesen toronymagasan első, 200-on pedig a harmadik a nemzetközi ranglistán az idei eredmények alapján, de 100 m háton sem tartozik a "futottak", jobban mondva "úsztak még" kategóriába. Ezen a távon nyert már Európa-bajnokságot, a 2003-as világbajnokságon a hetedik, tavaly, az athéni olimpián a hatodik volt.

A keddi döntős részvétel reményében vágott neki a leghosszabb úszószámnak, az 1500 méter gyorsnak két magyar is, Nagy Réka és Risztov Éva, de fáradozásukat nem övezte siker: mindketten kiszorultak a fináléból. A medencemaratonira vállalkozó 24 úszónő sorában a magyar csúcstartó Risztov - akárcsak 400 m gyorson - a 13. időt érte el 16:39.55 perccel. Országos rekordjával (16:21.82) hatodikként kerülhetett volna be a legjobb nyolc közé, most azonban - nem teljes értékű felkészülése szükségszerű következményeként - többre nem futhatta erejéből. Nagy 16:54.94 perc alatt tudta le a másfél kilométert, ez összességében a 16. helyhez volt elegendő.

Roland Schoemanról eddig azt lehetett a leginkább tudni, hogy rendkívül gyors a vízben, ezáltal eredményes sprinter is. A fehér bőrű dél-afrikai fiatalember példának okáért a tavalyi athéni olimpián mindhárom színű éremből begyűjtött egyet: aranyat nyert a 4x100 méteres gyorsúszóváltó tagjaként, egyéniben pedig ezüstöt érdemelt ki 100-on és bronzot 50 méteren.

Immár azonban nemcsak a sebessége óriási, hanem technikai repertoárja is jelentősen bővült: egy újabb műfajban, pillangón repesztett itteni idő szerint a vasárnap esti középdöntőjében 23.01 másodperces fantasztikus világcsúcsot 50 méteren. Feladva alaposan a leckét a Montrealban ugyancsak kiválót nyújtó, de immár csak exrekorder amerikai Ian Crockernek, aki eddigi csúcsától, a 23.30-tól alig elmaradva, 23.32 másodperc alatt tempózta végig a távot.

Ez azonban mégis csak a második legjobb időnek bizonyult a finálé előtt, Schoeman pedig ennélfogva akár úgy is nevezhetné magát, hogy mostantól ő a "pillangókirály". Hacsak Crocker nem vág vissza neki egy még újabb világrekorddal.