Vágólapra másolva!
Cseh László 1:57,61 perces új Európa-csúcsal a második helyen végzett a montreali vizes világbajnokság 200 m-es vegyesúszó számában. A győzelmet a címvédő, olimpiai bajnok, világcsúcstartó (1:55.94) amerikai Michael Phelps szerezte meg.

Pedig a döntő előtt nemcsak Phelps, hanem az athéni játékokon ebben a számban ezüstérmes honfitárs, Ryan Lochte is eleve esélyesebbnek látszott, sokkal jobb időeredménnyel bírván, mint a magyar fiú.

Az előjelek más miatt sem voltak kedvezőek. Hogy nem a kedvenc fürdőnadrágjában úszott, még hagyján, de hogy a rajt után vizet nyelt, már végképp indokolta, miért úszott a 200 m vegyes középdöntőjében önmagához képest szerényebb, 2 percen kívüli időt Cseh László. Aki a mozgást sem érezte igazán, ezért aztán különösen nagy kérdés volt: mire lesz képes az itt, Montrealban 100 m háton már bronzérmes magyar klasszis a szám döntőjében, ahová negyedikként jutott be előző este.

Nos hatalmas teljesítményre volt képes... A nyitó 50 méteren, pillangón, aztán háton - amely a Kőbánya SC kitűnőségének "európai felségterülete" - egyszerűen fantasztikus volt Cseh, féltávnál világcsúcs-részidővel vezetett Phelps előtt, Lochte nem is bírta az iramot. Mellen aztán beérte magyar riválisát az amerikai, a gyorsra már elsőként fordult rá, s nem is engedte ki kezéből a győzelmet (1:56.68), ám mögötte nem a honfitárs, hanem Cseh csapott be másodiknak.

Az 1:57.61 perces produktumot minősíti, hogy a korábbi Európa-rekord, amelyet a finn Jani Sievinen állított fel 1:58.16 perccel, 11 éven át megdönthetetlennek bizonyult. A magyar klasszis kellett hozzá, hogy végleg a múlté legyen a szám eddigi kontinentális legjobbja. Következik a 400 m vegyes, ahol nem indul Phelps, és ahol Turi György tanítványa friss, idei Európa-csúccsal világranglista-vezető.

Vélemények

"Mindent beleadtam, mert úgy beszéltük meg az edzőmmel, hogy nagyon erős kezdéssel megpróbálom leszakítani őket, minél tetemesebb előnyt szerezve a két amerikaival szemben. Ez részben sikerült is, Phelps azonban gyorson egyelőre még jobb nálam. De azon leszünk, hogy ez a helyzet megváltozzon. Hogy mi lesz 400 m vegyesen? Jól megy minden úszásnem, remélem, bírni fogom, a cél az, hogy - két nap pihenő után, ami nagyon jó lesz - megdöntsem a legjobbamat ezen a távon is. Bízom benne, hogy sikerül" - értékelt Cseh László.

Turi György, Cseh mestere: "Egyik legszebb sikere ez edzői pályafutásomnak! Ezt vártam tőle, előzetesen 1:57.90 körüli időben bíztam, s ő még ezt is túlszárnyalta, fantasztikus Európa-csúcsot repesztett. Most, ma este vált férfivá, nem Lacika, ez már Cseh László volt a vízben, aki ezt a remeklést bemutatta. Köszönöm neki!"