Vágólapra másolva!
Veszprém történelmi belvárosában látványos és igen nehéz pályán rendezték meg a 32. Tour de Hongrie prológját, amelyen az 1-es rajtszámmal, utolsóként rajtoló címvédő, Remák Zoltán szerezte meg az első helyet, így az összetett legjobbjának járó sárga trikót is ő viselheti a viadal első szakaszán, kedden délután Balatonfüreden.

Kedden 10 órakor indult útjára a Tour első résztvevője, a Pannónia-válogatottban tekerő Varjas István, aki időeredényével nem tudta önmagának emlékezetessé tenni ezt a napot, de az első kiugró időre nem kellett sokáig várni: előbb a francia Appert, majd a német Werner is hét percen belüli időt futott.

Érezhető volt, hogy 6:30 perc körül eredményt kell elérnie annak, aki a szakaszgyőzelemről álmodozik, ráadásul igen kemény terepen, a veszprémi pálya ugyanis rengeteg kanyarral, három húzósabb macskaköves emelkedővel és ugyanennyi veszélyes lejtővel nehezítette meg a résztvevők dolgát.

Remekül szerepeltek a német pályaválogatott tagjai, akik közül előbb König ment jó időt (6:49.21), majd Grassman vette át a vezetést (6:37.42), de az olimpiai bajnok Bartko is kihajtotta magát (6:47.26).

Már már úgy látszott, senki sem tudja megdönteni ezt az eredményt, amikor feltűnt a célegyenesben az utolsó induló, az 1-es rajtszámot viselő Remák Zoltán, s a Podbrezová versenyzője ragyogó hajrával megszerezte az első helyet. Tavaly az utolsó szakasz után ő viselhette a sárga trikót, s azt most sem adta át másnak.

"Óvatos voltam, főleg azután, hogy az első kanyart kis híján eltévesztettem, de az emelkedőkön igyekeztem mindent kiadni magamból" - nyilatkozta Remák A legjobb hazai versenyző, Lengyel Tamás a kilencedik helyezést szerezte meg, de talán jobb eredményre is képes lett volna, ha egy biztosító motoros miatt nem kell drasztikusan lassítania az egyik éles kanyarban.

A verseny már délután folytatódik, az 1. szakasz - akárcsak 2004-ben - ezúttal is népes közönséget ígér, annál is inkább, mert a Tour szervezői Balatonfüred belvárosában, a vízpart mellett alakítottak ki egy körpályát,amelyen többször feltűnik majd a mezőny a közönség előtt.

Prológ a Veszprém Nagydíjért, egyéni időfutam, Veszprém (4 km):
1. Remák Zoltán (szlovákiai, Podbrezová) 6:36.68
2. Grasmann (német pályaválogatott) 6:37.42
3. Chadwick (ausztrál, Cyclingnews.com) 6:45.85
4. Bartko (német pályaválogatott) 6:47.66
5. Haynes (brit, Cyclingnews.com) 6:47.85
6. Lampater (német pályaválogatott) 6:48.96
7. König (német pályaválogatott) 6:49.21
8. Berkenbosch (holland, Trienkalis) 6:50.58
9. Lengyel Tamás (magyar, P-Nívó-Betonexpressz 2000) 6:51.45
10. Ciolek (német, Winfix) 6:51.850