Vágólapra másolva!
Az augusztusi izmiri Universiadén induló 83 magyar versenyző között a vívók alkotják a legnépesebb csapatot 23 fővel, s az egyetemi és főiskolai sportolók nyári világjátékán a papírforma alapján tőlük várható a legjobb szereplés is. Többek között pástra lép az Európa-bajnok, olimpiai hatodik helyezett tőröző Varga Gabriella is.

- Hányadik Universiadéján vesz részt? - kérdeztük a BHSE versenyzőjétől, akinek édesapja nem más, mint az 1968-as mexikóvárosi olimpián birkózásban aranyérmes Varga János.
- A harmadikon. Két éve ott voltam Koreában, Deguban, és 2001-ben Pekingben is.

- És milyen eredményekkel jött haza?
- Sajnos egyik helyről sem olyanokkal, mint reméltem. Ha jól emlékszem, egyéniben mind a kétszer a tizenhatig jutottam el. Csapatban jobb esélyük volt az éremszerzése, de Kínában és Koreában is lemaradtunk a dobogóról.

- S most mi a célkitűzés?
- A tisztes helytállás! Na, jó, komolyra fordítva, ennél azért kicsit többre számítok! Most inkább egyéniben jobbak a kilátásaim, hiszen a csapattársaim, Berta Adrienn, Újlaky Virginie és Gémesi Tekla még nagyon fiatalok. Persze azért bizakodunk, hogy együtt is sikerül valami szép eredményt elérni. Ám egyelőre fogalmunk sincs, hogy mennyire lesz erős a mezőny, s így nem lehet konkrétumokat megfogalmazni.

- Azt azért bizonyára tudja, hogy a vívók számára magas a mérce.
- Igen tudom, és biztos vagyok benne, hogy hozunk is érmeket. Női párbajtőrben Révész Juliannával, Kiskapusi Dórával és Szász Emesével, valamint a férfi kardban Decsi Tamással, Kósa Miklóssal és Lontay Balázzsal kifejezetten erős összeállításban indulunk. S az egyéni és a csapatverseny együtt több esélyt is kínál.

- Mit gondol, az Universiadén jut idő a "bulizásra" is?
- Igazából nem sok. Én például 14-én utazom és 20-án már jövök is haza, s közben lesz két versenyem. Sajnos nem látom a megnyitó és a záróünnepséget sem. De tudomásul kell venni, hogy egyrészt a kint tartózkodás nem lenne olcsó, másrészt nekünk vívóknak azért is kell sietnünk vissza, mert ahogy hazaérkezünk, szinte azonnal kezdődik a hathetes felkészülésünk a lipcsei vb-re.

- Izmirben járt már?
- Még nem, de jövőre remélhetőleg visszatérek majd, mert éppen ott lesz az vívó Európa-bajnokság.

- Ez igencsak meglepő hír, hiszen a török vívásról nem is hallani!
- Ez így van, viszont állítólag Izmir nagyon szép hely, és lehet, hogy azért kapta meg a rendezést.

Fábik Tibor