Vágólapra másolva!
Az aranyesélyes lányok edzője, Simon Miklós a poznani felnőtt-Eb után újra csatlakozott tehetséges tanítványaihoz. Ha a vele dolgozó lányok - Kozák Danusia, Hegyi Réka és Gyulay Blanka - fejlődése töretlen lesz, egy-két éven belül akár a legeredményesebb szakvezető lehet. A tréner a pénteken kezdődő ifjúsági vb-re készül versenyzőivel.

- Korosztályos világ- és Európa-bajnokokat nevel, de egyáltalán gondol-e arra, hogy a felnőttek között is csúcsra érhet a lányokkal? - kérdeztük Simon Miklóst.
- Természetesen ott van a fejemben, azért dolgozom, hogy egyszer én is eljussak versenyzőimmel az olimpiára, és ott eredményesen szerepeljek. Bízom magamban annyira, hogy fel tudom készíteni őket az olimpiára. Öt éve "kaptam" a lányokat Agócs Mihály kollégámtól, és azóta nagyon jól összecsiszolódtunk.

- Amikor átvette őket, tudta, hogy csiszolatlan gyémántokat kap?
- Ismertem az eredményeiket, hogy sorban nyerték a korosztályos versenyeket. Tisztában voltam a tehetségükkel, de ez a munka mindkét fél számára egy folyamatos tanulás. Nekem is fejlődnöm kellet, s kell is még.

- A lányok gondolataiban már szerepel Peking. Ön is erre koncentrál?
- Most elsősorban a legközelebbi feladatra, a szegedi ifi vb-re készítem fel őket, de mindannyian tudjuk, hogy ez "csak" egy nagyon fontos állomás.

- Kajakban mekkora a különbség a korosztályos és a felnőttválogatottság között?
- Elég nagy... Azt érzékelem most a lányoknál, hogy egy-egy alkalommal már képesek úgy koncentrálni, teljesíteni, mint a felnőttek, de sorozatban nem bírják úgy a terhelést. Ehhez kell az a két-három év a felnőttek között, amíg a szervezetük is hozzászokik a keményebb munkához, terheléshez, és stabillá válik a teljesítményük.

Forrás: [origo]

Kozák Danusia

- Valójában miben rejlik a lányok tehetsége?
-
Technikailag nagyon jók, ráadásul Kozák Danusia ahhoz képest, hogy nem egy robusztus alkat, nagyon erős. Hegyi Rékának a keringése, az állóképessége kitűnő. Gyulay Blanka ebben az évben robbant be az ifi élvonalba, neki remek az alkata, az izomzata, viszont technikailag még sokat kell fejlődnie, de már az is csoda, hogy három év alatt ide eljutott. Ez bizonyítja a kivételes tehetségét, amit volt kitől örökölnie.

- Mi kell ahhoz, hogy augusztus 7-én, este elégedetten ünnepeljen?
- Akkor lennék boldog, ha a tavalyi évhez hasonlóan, most is megnyernénk mindkét egyes és páros számot, de ha hihetetlen nagy küzdelemben, csodás versenyben lemaradunk az elsőségről, akkor a lelkem mélyén, szalmailag elégedett leszek, még ha boldog nem is.