Vágólapra másolva!
Kissé hűvösen fogadta Helsinki, a 10. szabadtéri atlétikai világbajnokság helyszíne a 196 országból érkező 1892 versenyzőt, köztük a 16 magyart. A borús, inkább a tavaszt, mint a nyarat idéző időjáráshoz a vendéglátók is idomultak, mert túlzás lenni azt állítani, hogy az 1983-as első vb otthona az esemény lázában égne.

Az 1956-os olimpiai játékok helyszíne, a felújítottan 40 ezer néző befogadására képes stadionban és környékén még javában folynak az előkészületek a szombaton kezdődő versenyre. Meglehetősen hadilábon állnak a finnek a tájékoztatással is, alig található útbaigazító tábla a környéken.

A magyarok közül az első napon a kalapácsvető Pars Krisztián, 3000 m akadályon Tóth Lívia, a diszkoszvető Kővágó Zoltán, Máté Gábor és Varga Roland, 400 m gáton Dezső Ákos, valamint a magasugró Győrffy Dóra lesz érdekelt a döntőbe jutásért. Közülük leginkább az olimpiai második Kővágóval szemben elvárás a kiemelkedő szereplés, aki a kilencedik magyar érmet szerezheti meg a világbajnokságok történetében. A legfényesebb medál, azaz az arany még hiányzik a gyűjteményből, s nem valószínű, hogy a várva várt első hely éppen itt, Helsinkiben születik meg, hiszen Kővágónak ehhez az athéni bajnok és idén is ranglistavezető litván Virgilijus Aleknát kellene legyőznie.

Aleknán kívül a tavalyi ötkarikás játékokról 15 férfi aranyérmes található a mezőnyben, amelyben a legidősebb induló 50 éves, a legfiatalabb pedig 15 esztendős.

Eredeti terveivel ellentétben Kenenisa Bekele, a 10 000 m címvédője úgy döntött, hogy az 5000 m-t kihagyja a világbajnokságon. Jos Hermesnek, az etióp sztár ügynökének pénteki tájékoztatása szerint a két táv túl sokat kivenne a 23 éves futóból, miután a 10 000 m hétfői döntője után három nappal már az 5000 előfutamában kellene rajthoz állnia. Bekele - aki tavaly kilenc napon belül döntötte meg a két szám világcsúcsát - 2003-ban a párizsi vb-n és tavaly az athéni olimpián is vállalta a duplázást, s a hosszabb távon mindkétszer aranyérmet szerzett, a másikban viszont lemaradt az első helyről.

Az eddigi magyar vb-érmek:
1991, Tokió: 2. Bagyula István (rúdugrás), 3. Horváth Attila (diszkosz)
1993, Stuttgart: 3. Gécsek Tibor (kalapács)
1995, Göteborg: 3. Gécsek, 3. Ináncsi Rita (hétpróba)
1999, Sevilla: 2. Németh Zsolt (kalapácsvetés)
2003, Párizs: 2. Annus Adrián (kalapácsvetés), 2. Fazekas Róbert (diszkoszvetés).