Vágólapra másolva!
Mind a négy magyar résztvevő bejutott a döntőbe a varsói öttusa-világbajnokság hagyományos női versenyében.

A háromszoros egyéni világbajnok, egyben címvédő, tavaly olimpiai aranyérmes Vörös Zsuzsannának nem okozott gondot a selejtező, a fizikai számokban erőkímélő produkció is elegendőnek bizonyult számára a folytatás kiharcolásához. Az ugyancsak az A csoportban szereplő Máthé Vivien - aki a csapatversenyben nem lesz érdekelt - a nap során gyakorlatilag végig a 28 fős mezőnye középső harmadában tartózkodott, a futást a még éppen továbbjutást érő tizenhatodik helyről kezdhette meg, a 3000 méter során aztán ezt a pozíciót megtartotta, mégpedig úgy, hogy egy ellenfele leelőzte őt, egyet pedig ő ért utol.

"Hát nem erre számítottunk, előzetesen az edzőkkel úgy gondoltuk, hogy két-három lányt biztosan befogok, ehhez képest egyet sikerült, de azt is csak nagy nehézségek árán. Előzőleg örültem a 177 körös lövészetemnek, aztán kiderült, hogy nem tudtam vele előrelépni. A vívás nem ment jól, furcsa érzéseim voltak, de hát most szerepelek először egyéniben világbajnokságon. Korábban váltóban már többször is versenyezhettem, ez azonban más, itt csak magamra számíthatok" - mondta Máthé.

"A technikai számokban szenvedtem, nem akadt egyetlen tus, egyetlen lövés sem, amire azt mondtam volna, hogy na, ez igen. A fizikai számok viszont jól mentek, minden úgy alakult, ahogy elterveztem" - értékelt Vörös.

A B csoportban, amelyben Szatmári Adrienn és Füri Csilla is szerepelt, huszonkilencen küzdöttek az első tizenhat közé kerülésért. A két magyar egy-egy technikai számban sok pontot hullajtott el, Szatmári csupán 156 kört lőtt, ami 808 pontot ért, Füri pedig a páston "gyengélkedett", mindössze tíz asszót nyert meg, ezért a teljesítményért pedig csak 680 pontot kapott. Szatmári vívásban javított (840 pont), Füri pedig jobban lőtt (167 kör), mint általában, de így is mindkettőjüknek kiváló úszás kellett ahhoz, hogy a futásra kedvező pozícióba kerüljenek. A 200 méteres medencés számot a csoporton belül és az egész mezőnyt tekintve is Szatmári nyerte Füri előtt, ezzel előbbi a 15., utóbbi a 18. helyre lépett előre. A zárótusában aztán - a papírformát igazolva - egyaránt biztosították helyüket a fináléban.

"A lövészetem horrorisztikus volt, de a vívás jól ment, szerencsére végig tudtam koncentrálni, az edzőmnek szinte nem is kellett instrukciót adnia menet közben. Aztán az úszással és a futással sem volt gond" - fogalmazott Szatmári.

"Soha rosszabb lövészetet. Sajnos a vívással már nem lehettem elégedett, az akciókat megcsináltam, de mindig hiányzott egy kis távolság a találathoz. Az úszás és a futás rendben volt, az utolsó számban hamar feljöttem a tizenhatodik helyre, és akkor már megnyugodtam" - összegzett Füri.

A magyar mellett az orosz és a lengyel csapat jutott be három fővel a döntőbe, ez pedig azt jelenti, hogy hacsak valamilyen szélsőségesen balszerencsés eset - például sérülés vagy nullapontos lovaglás - nem történik, vasárnap érmes lesz a Vörös, Füri, Szatmári trió.