Vágólapra másolva!
Aranyérmet szerzett a Kállai Ákos, Horváth Viktor, Fülep Sándor összeállítású csapat a varsói öttusa-világbajnokság férfi váltóversenyében.

A siker mérföldkő a sportág hazai történetében, ez ugyanis a századik magyar felnőtt vb-érem, egyben pedig a negyvenkettedik arany. Remekül kezdtek a magyarok, a lövészetben a papírformának megfelelően az élen végeztek, majd a számukra erős tusának korántsem nevezhető vívásban megőrizték összetettbeli pozíciójukat.

Noha az úszásban - ugyancsak az esélyeket igazolva - nem ők voltak a leggyorsabbak, remek idejükkel csupán minimális hátrányt szedtek össze a legjobbakkal szemben, ennek révén pedig csak a második helyre csúsztak vissza, ráadásul úgy, hogy az élre kerülő oroszok előnye csekély volt.

Következett a lovaglás, amely átrendezte a mezőnyt. Kállaiék remek taktikával és fegyelmezetten teljesítették a pályát, s megnyerték a negyedik számot. A folytatásban már csupán arra kellett törekedniük, hogy a 3x1500 méteres futásban megőrizzék 24, illetve 32 másodperces előnyüket a csehekkel és az oroszokkal szemben. Ez aztán sikerült is nekik. Fülep növelte a különbséget, Kállai tartotta, Horváth pedig a résztávja második felében már nyugodtan futhatott.

"Jó ebben a csapatban versenyezni, mert ha nem is igazán megy valami, akkor is van benne összetartás" - kezdte értékelését Kállai. "Nem esett jól a futás, még a táv feléig sem jutottam el, amikor úgy éreztem, hogy kezdek nagyon elfáradni. Aztán, amikor visszafordultam, és közelítettem a váltózónához, láttam, hogy még mindig nagy az előnyünk, s akkor a lábaimba visszatért az erő, csak a fejem nézett ki csúnyán."

"Természetesen örülök a győzelemnek, de nagyon bánt, hogy megint nem ment a vívás. Ha mondjuk öt tussal többet adok, már elégedett lettem volna. A futást viszont sokkal jobban élveztem, mint a hagyományos verseny selejtezőjében" - tette hozzá Fülep.

"Ma mind az öt szám jól sikerült, talán éppen a vívás ment a legjobban, ami a hagyományos versenyben csapnivaló volt. Maximálisan elégedett vagyok, jó számokat hoztam össze, az pedig már a csapattársaimon múlott, hogy a végén nem kellett kifutni magam" - mondta Horváth.

"Jól indultunk el, aztán kisebb zökkenőkkel jól tartottuk magunkat. A futásra gyakorlatilag eldőlt számunkra a verseny. A lovaglásnál az elsőként szereplő olaszok teljesítményét értékelve döntöttünk úgy, hogy a másodpercenként négy pontot jelentő időtúllépés minimálisra szorítását helyezzük előtérbe, még akár annak az árán is, hogy esetleg több akadályt verünk, ez ugyanis kisebb hátránnyal járt. Végül is bejött a taktikánk" - fogalmazott Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány, aki még kiemelte: ez a váltócsapat, ilyen összeállításban egyetlen kivétellel mindig győzött Eb-n, illetve vb-n.

Férfi váltó:
1. Magyarország (Kállai Ákos, Horváth Viktor, Fülep Sándor) 5700 pont (lövészet: 280 kör/1264 pont, vívás: 74 győzelem/61 vereség/832 pont, úszás: 2:49.54 perc/1308 pont, lovaglás: 1128 pont, futás: 13:18.81 perc/1168 pont)
2. Oroszország (Alekszej Turkin, Rusztem Szabirhuzin, Pavel Szazonov) 5612 (1180, 904, 1348, 972, 1208)
3. Csehország (Libor Capalini, Michal Michalik, David Svoboda) 5592 (1168, 840, 1316, 1112, 1156)

Kedden, a világbajnokság zárónapján a női váltóversenyre kerül sor. A magyar csapatban Vörös Zsuzsanna, Füri Csilla és Máthé Vivien szerepel.