Vágólapra másolva!
Terjedelmes interjút közöl Lékó Péterrel az argentínai San Luisban szeptember 27. és október 16. között sorra kerülő sakkvilágbajnoki-döntő honlapja, a wccsanluis.net. A torna egyik magyar résztvevője szerint ez lesz az év legnagyobb versenye.

A nagymester - aki a klasszikus vb-címért kiírt tavalyi páros mérkőzésen döntetlennel szenvedett vereséget a címvédő orosz Vlagyimir Kramnyiktól - kifejtette: a résztvevőkön óriási lesz a nyomás, és mind a nyolc versenyzőnek van esélye a végső győzelemre. Rajta kívül egyetlen hölgyként Polgár Judit képviseli majd a magyar színeket a mezőnyben.

"Ha a legjobb játékomat tudom nyújtani, akkor bármi elképzelhető, de a végső helyezés nem izgat igazán. Arra törekszem, hogy mérkőzésről mérkőzésre a lehető legjobban összpontosítsak. Az ellenfelek erősek, de én harcolni fogok" - fogalmazott elvárásaival kapcsolatban a 26. születésnapját szeptember 8-án ünneplő szegedi klasszis.

A torna lebonyolítási rendje szerint a sakkozók kétszer is - egyszer világossal, majd sötéttel - asztalhoz ülnek egymással, de Lékó számára ez a rendszer nem szokatlan. "Linaresben is így játszunk évről évre. A helyzet most annyiban lesz más, hogy nagyobb a tét, így mentálisan és fizikálisan tökéletes állapotban kell lennie annak, aki nyerni akar" - mondta.

Lékó szerint az Élő-pontok alapján Anand és Topalov a vb-finálé favoritja, de úgy véli: a győztes kiléte csak az utolsó fordulóban vagy az esetleges rájátszásban válik majd ismertté. A magyar nagymester az elmúlt hónapokban már egyértelműen a dél-amerikai viadalra készül, ezért is nem tulajdonít nagy jelentőséget annak a ténynek, hogy a júliusi, dortmundi szupertornán csak 8. lett.

A cikk szerzőjének kérdésére Lékó még elmondta, hogy az első dolog, ami Argentínáról eszébe jut, az a labdarúgó-válogatott, hiszen szabad idejében maga is rendszeresen focizik. Bevallotta: élete legnagyobb élményei közé tartozik, hogy egy 1994-es látogatása alkalmával meghívást kapott a világhírű futballklubhoz, a River Plate-hez, és találkozhatott a legendás kapussal, Sergio Goicoecheával, valamint az akkori szövetségi kapitánnyal, Daniel Passarellával.

A San Luis-i világbajnoki döntőben Lékó és Polgár mellett a FIDE-nél címvédő üzbég Rusztam Kaszimdzsanov, valamint az indiai Viswanathan Anand, a bolgár Veszelin Topalov, az angol Michael Adams, az orosz Alekszandr Morozevics és Peter Szvidler ül majd asztalhoz. A visszavonulását a márciusi linaresi tornagyőzelme után bejelentő orosz Garri Kaszparov és honfitársa, a klasszikus címvédő Vlagyimir Kramnyik nem vesz részt az egymillió dollár összdíjazású viadalon.