Vágólapra másolva!
Mainzban, a Chess Classic sakkfesztiválon az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand kettős győzelemmel kezdte meg az orosz Alekszandr Griscsuk elleni nyolcjátszmás rapid párosmérkőzését. A Fischer Random Chess szabályai szerint játszik Peter Szvidler és Almási Zoltán meccset, az orosz nagymester megnyerte az első játszmát, a második partiban megosztoztak a ponton. A nyílt tornán 207 résztvevő küzd, a holland Szokolov és a spanyol Shirov ötös nyerősorozattal rajtolt. Wolfgang Unzicker 80. születésnapi tornáján Anatolij Karpov és Viktor Korcsnoj holtversenyben végzett az élen.

A Rajna-parti város a sakk lázában ég. A hagyományos fesztivál ezúttal egy ünnepi tornával kezdődött meg. A német sakkozás nagy öregjét, Wolfgang Unzickert 80. születésnapján egy négy résztvevős, kétfordulós rapid versennyel köszöntötték.

A tizedik világelső, Borisz Szpasszkij és a 11. világbajnok Anatolij Karpov mellett a szervezők a svájci veterán nagymestert, Viktor Korcsnojt hívták meg. A 74 éves nagymester a göteborgi csapat Európa-bajnokságon a svájci válogatott éltábláján játszott.

Már az első fordulóban összecsapott a két egykori nagy rivális Karpov és Korcsnoj, akik világbajnok-jelölti döntőt és két világbajnoki döntőt is játszottak együtt. Karpov győzött, ez volt az orosz exvilágbajnok egyetlen nyerése.

A svájci veterán nem kímélte az ünnepeltet, Unzickert kétszer is legyőzte, Szpasszkijjal 1-1-re végzett, Karpovval a második partit elremizte, és holtversenyben végzett vele az élen.

Unzicker 80 rapid verseny végeredménye:
1-2. Anatolij Karpov és Viktor Korcsnoj (svájci) 3,5 pont
3. Borisz Szpasszkij (francia) 3
4. Wolfgang Unzicker (német) 2

Csütörtökön este a fesztivál fénypontjaként megkezdődött Viswanathan Anand és Alekszandr Griscsuk nyolcjátszmás párosmérkőzése. Az indiai exvilágbajnok a rapid sakkozás koronázatlan királya, és az első játéknapon kettős győzelmet aratott.

Az első partiban a bonyodalmakban sokkal gyorsabban játszott, szokásához híven könnyedén számolta a varikat, Griscsuknak nem volt ellenszere. A második összecsapás során már a megnyitás után döntő időhátrányba került az orosz nagymester.

Anand hihetetlen sebességgel húzott, támadása a sötét király ellen nagy erővel bontakozott ki, Griscsuk tisztáldozata inkorrektnek bizonyult.

A Grenkeleasing párosmérkőzés első napjának eredményei:
Griscsuk (orosz, 2720) - Anand (indiai, 2788) 0 - 1 (Vezérindiai védelem, 40)
Anand (indiai, 2788) - Griscsuk (orosz, 2720) 1 - 0 (Szicíliai védelem 38)

A párosmérkőzés táblázata:

12345678
Griscsuk A., orosz272000 0
Anand, V. indiai278811 2


Vereséggel kezdte a Fischer Random Chess szabályai szerint folyó párosmérkőzését Almási Zoltán. A kiinduló állást csak 5 perccel a játszma előtt sorsolják ki, a tisztek helyzete megegyezik világos és sötét oldalán. A küzdő felek itt is 20-20 perccel és lépésenkénti 5-5 másodperccel gazdálkodhatnak.

Különleges a sáncolás szabálya, a játékban kevésbé járatosak számára időnként meglepő a királyok biztonságba helyezésének a módja. Az első játszmában Almási jól megoldotta a fejlődést, kezdeményezéshez jutott, de időzavarban nagyot hibázott, bástyát nézett el.

A második partiban nagymesterünk gyalogot nyert, idővel is jól állt, de e műfaj világbajnokaként elismert Peter Szvidler jól védekezve döntetlent harcolt ki.

A FiNet Chess 960 párosmérkőzés első napjának eredményei:
Szvidler (orosz, 2738) - Almási Zoltán (magyar, 2619) 1 -0 (36)
Almási Zoltán (magyar, 2619) - Szvidler (orosz, 2738) döntetlen (45)

12345678
Szvidler, P., orosz273810,5 1,5
Almási Z., magyar261900,5 0,5


A Fischer Random Chess szabályai szerint rendezik meg 207 résztvevővel a FiNet Chess960 versenyt. A mezőnyben 48 nagymester is játszik, és az első öt forduló után a Göteborgban aranyérmet szerzett holland válogatott egyik legjobbja, Ivan Szokolov és a spanyol Alekszej Shirov vezet ötös nyerősorozattal.

A magyar nagymesterek közül Gyimesi Zoltán és Ruck Róbert 4 pontot gyűjtött. A bolgárok világbajnoknője, Antoaneta Sztefanova, a grúz exvilágbajnoknő, Maja Csiburdanidze és az orosz Alekszandra Kosztenjuk is remekül harcolt, mindhárman 4 pontot szereztek. Pénteken hat fordulót játszanak, a torna győztese jövőre a Szvidler-Almási párharc nyertesével mérkőzhet meg.

A FiNet Chess960 verseny élcsoportja az 5. forduló után:
1-2. Szokolov (holland) és Shirov (spanyol) 5 pont
3-7. Aronyian (örmény), Kraszenkow (lengyel), Bacrot (francia), Vaganjan (örmény) és Graf (német) 4,5
8-31. Naiditsch (német), Ruck Róbert (magyar), Drejev (orosz), Morozevics) (orosz), Csiburdanidze (grúz), Gyimesi Zoltán (magyar), ... 4