Vágólapra másolva!
Belgrádban augusztus végén jelenik a Chess Informant 93. kötete. A könyv a februártól május végéig tartó versenyidőszak legjobb játszmáit, megnyitáselméleti érdekességeit, hatásos kombinációit, tanulságos végjátékait gyűjti csokorba. Többek között a linaresi, a szófiai szuperverseny, a Karpov-verseny, a monacói Amber-torna, a rangos nyílt versenyek partijait elemzik a sakkozók. Döntött a nemzetközi zsűri, a 92-es kötet legjobb játszmájának a calviai sakkolimpián játszott Ivancsuk-Radzsabov partit választotta, az ezüstérmet az ukrán olimpiai bajnok Morozevics elleni győzelme érdemelte ki. Lékó Péter a szicíliai védelem Szvesnyikov változatában győzte le az indiai exvilágbajnokot, Viswanathan Anandot a Wijk aan Zee-i szuperversenyen, a remek nyerése harmadik lett.

Rangos versenyekben gazdag versenyidőszak játszmáit tartalmazza majd a Chess Informant 93. kötete. Óvatosabb küzdelmeket láttunk a linaresi tornán, a megegyezéses döntetlenek tiltása miatt bonyolult csatákat a szófiai szuperversenyen. Az Aeroflot nyílt verseny mellett az Orosz Szuperliga, a Bundesliga, a francia csapatbajnokság legérdekesebb összecsapásait is elemzik maguk a szereplők.

Döntött a nemzetközi zsűri, és voksolt a 92-es kötet legjobb partijaira. A calviai sakkolimpia egyik hőse volt az ukrán olimpiai bajnokcsapat első táblása, Vaszilij Ivancsuk. Remekül játszott, a legvadabb bonyodalmakat is vállalta. Eredeti elgondolásai, kreatív sakkja méltán érdemelte ki a kollégák nagyrabecsülését.

A lehetséges 90 pontból 61-et kapott az azeri titán, Tejmur Radzsabov elleni nyerése, 47-tel jutalmazták Alekszandr Morozevics legyőzését. Harmadik helyre szavazták a Wijk aan Zee-ben játszott Anand-Lékó partit, ahol nagymesterünk kedvenc Szvesnyikov változatában kényszerítette feladásra az indiai exvilágbajnokot.

Érdemes összevetni a három játszmát. Lékóéknál a küzdelem sokáig a jól ismert elméleti ösvényen haladt, majd már a középjátékban erősítette nagymesterünk sötét játékát. Ivancsuk mindkét partijában már korán eltértek az elmélettől, az intuíció volt a döntő, a gyorsított játéktempó mellett többet is hibáztak a küzdő felek.

Hatásos vezéráldozatot hozott az indiai Krishnan Sasikiran, az erős futópár, világos előrenyomult szabadgyalogja szép példáját adta a figurák relatív ereje fejezethez. Sasikiran nyerése Anand győzelméhez hasonlóan 36 pontot kapott. Az ukrán exvilágbajnok Ruszlan Ponomarjov kevésbé ismerte ki magát a szicíliai bonyodalmakban. A taktika dominált a Huzman-Shirov játszmában is, középen rekedt ellenséges király, eltévedt, kelepcébe zárt vezér, 27 pont.

A romantikus sakkozás híve Alekszandr Morozevics, de olimpiai rangadón a túlzott kockáztatás fölösleges. Anand hidegvérrel védekezett, és a bonyodalmakban jobban számolt, 25 pont a jutalom. A zsűri előkelőbben is rangsorolhatta volna Polgár Judit nyerését. A tipikus spanyolos küzdelemben nagymesternőnk váratlan tisztáldozattal rontott rá Szokolov állására, végül a listán 24 ponttal a nyolcadik helyezett lett a parti. Két Kaszparov-játszma zárja a voksolás után kialakult rangsort, Rublevszkij ellen vesztett, Shirovot legyőzte az Európa-kupán, 24, illetve 21 pontot kasszírozott.

Kilenctagú zsűri értékeli a megnyitáselméleti szempontból jelentős partikat. A dán Johannesen sikerrel játszotta meg honfitársának, Nielsennek az újítását, és alaposan meglepte vele Shirovot. Végül a spanyol klasszis üggyel-bajjal remire mentette a játszmát. A nagymesterek 76 pontot adtak a 18.Hb5!! zseniális tisztáldozatra.