Vágólapra másolva!
Doppingolás gyanúja merült fel két cseh tízpróbázóval szemben a helsinki atlétikai világbajnokságon, egyikük a bronzérmes Zsivoczky Attilát megelőző Roman Sebrle.

A Helsingin Sanomat című napilap szerint szerdán, a küzdelmeket lezáró 1500 méteres síkfutás előtt az olimpiai bajnok Sebrle, illetve a most nyolcadik helyen végzett, 1996-ban olimpiai bronzérmes Tomas Dvorak eddig ismeretlen összetételű infúziót kapott a cseh csapatorvostól. A stadion egyik helyiségében lezajlott kezelést tucatnyi szemtanú is megerősítette.

A nemzetközi szövetség (IAAF) szabályzata értelmében tilos a résztvevők orvosi ellátása a versenyek alatt, és sérülés esetén kizárólag a vb hivatalos egészségügyi stábja érintkezhet az atlétákkal.

Tapio Kallio, a helyi doppingfelügyelet illetékese közölte: egyelőre nem nyilatkozik, de megindult a vizsgálat az ügyben.

"Ha az eset tiltott szerek alkalmazásának minősül, akkor kizárjuk és megbüntetjük a két tízpróbázót" - jelentette ki Lauri Tarasti, az IAAF jogi bizottságának tagja.

Tomas Klement, a cseh szövetség szóvivője a hírek hallatán közölte, hogy a két tízpróbázó "esetleg glükózinjekciókat kapott" a gerelyhajítás után. "Jelenleg az orvosok és a csapatvezetők azt próbálják igazolni, hogy nem történt szabályszegés" - mondta.

Az IAAF hivatalos reakciójában megerősítette, hogy Sebrle és Dvorak glükózinfúziót kapott szerdán a csapatorvostól. "Az intravénás kezelés tiltott, ha befolyásolhatja a doppingvizsgálat eredményét. Jelen esetben az első elemzés alapján nem hígultak fel a minták" - jelentette ki Nick Davies, az IAAF szóvivője.

A bronzérmes Zsivoczky Attila, aki a vb-re együtt készült a világcsúcstartó Sebrlével, az MTI megkeresésére nem kívánt foglalkozni az üggyel, csak annyit mondott: meg van győződve róla, hogy a két cseh versenyző nem használt tiltott szert. A versenyt az amerikai Bryan Clay nyerte meg Sebrle és Zsivoczky előtt.