Vágólapra másolva!
Kedden reggel indul útjára az év fő eseményén a magyar kajak-kenu válogatott az augusztus 24. és 28. között zajló zágrábi világbajnokságra, ahol Angyal Zoltán szövetségi kapitány 6-8 aranyérmet vár a versenyzőktől.

- Változott-e valami a felkészülés során az Eb-hez képest?
- Összetételében tudatosan más Eb- és vb-csapattal készültünk az idén. Az Eb-hez képest természetesen szeretnénk javítani, hiszen a világbajnokság a legfontosabb számunkra is, csakúgy, mint a többi nemzet számára. A felkészülés alapján elmondható, hogy mindenki egészségesen, jó formában, jó időeredményekkel vághat neki a világbajnokságnak, s bízunk benne, hogy a 6-8 aranyérem teljesíthető lesz az új időrend mellett is.

- Kiktől várhatunk érmet a világbajnokságon?
- Ugyanazoktól, mint az Eb-n, gondolok itt elsősorban a Kovács Katalin, Janics Natasa párosra, akik messze kiemelkednek a nemzetközi mezőnyből, és képesek lehetnek a triplázásra a vb-n is. Ugyanakkor előrelépést várok a kenu és női kajak négyesektől is.

- A kétszeres olimpiai bajnok férfi kajak négyes esetén is előrelépésre számít?
- Mindenképpen. Úgy gondolom, az Eb óta más szellemben, összefogottabban készülnek a fiúk, és ez az eredményeiken is meglátszik. Tőlük is dobogó közeli helyezésre számítok. Azonban azt is figyelembe kell venni, hogy az Eb-hez képest sokkal erősebb mezőnnyel lesz dolgunk, hiszen kajakban ott lesznek a kanadaiak, az új-zélandiak és a kínaiak, kenuban pedig szintén a kanadaiak és a kubaiak azok, akik megszorongathatnak bennünket. Minden számban kiegyensúlyozott a mezőny, ezért nehéz, de nem lehetetlen feladat kiemelkedőt nyújtani.

- Az új verseny-időrend most vizsgázik először felnőtt nemzetközi versenyen. Az eddigiek alapján, ön szerint, szükségesek ezek a módosítások?
- Szakmai szempontból számunkra a régi időrend is megfelelt, de a sportág jövője szempontjából úgy tűnik, szükségesek ezek a változtatások. Mint minden újításnak, ennek is megvannak az előnyei - például, hogy több fiatalnak jut esély versenyezni - és a hátrányai: például, hogy bizonyos számokban nincs lehetőség duplázásra. A szegedi ifjúsági világbajnokságon mind a nézők, mind a versenyzők elégedettek voltak az új időrenddel, ám fontos szempont, hogy volt felevező pálya, ahogy Zágrábban is lesz. Biztosan szükség lesz még módosításokra, de ezt majd csak a vb tapasztalatai után tudja eldönteni a nemzetközi szövetség síkvízi bizottsága.

Paksy Tímea, világbajnok kajakosunk három számban, kajak négyes 200, 500 és 1000 méteren is képviselheti hazánkat Zágrábban: "Mindenképpen szeretnénk javítani az Eb-hez képest, ezért változtattunk például az 500 női négyes beülési sorrendjén" - említett rögvest egy érdekességet világbajnokunk. "Mindez annyit tesz, hogy Benedek Dalma előrébb, míg Szabó Szilvia eggyel hátrább került a hajóban, hogy gyorsabb legyen a rajtunk, és így talán sikerül megelőznünk a rivális német hajót. Természetesen most keményebb mezőnyre számíthatunk a tengerentúliak részvételével, de mindent megteszünk, hogy megfeleljünk az általunk felállított magas mércének, mely az egész válogatott számára azt jelenti, hogy az Eb-hez képest egy még sikeresebb világbajnoki szerepléssel zárjuk az idényt."

A zágrábi világbajnokságra készülő keret:
férfiak:
K-1 1000 m: Benkő Zoltán
K-2 1000 m: Kökény Roland, Kucsera Gábor
K-4 1000 m: Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei Ákos, Horváth Gábor
K-1 500 m: Vereckei Ákos
K-2 500 m: Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor
K-4 500 m: Benkő Zoltán, Kökény Roland, Storcz Botond, Horváth Gábor
K-1 200 m: Boros Gergely
K-2 200 m: Sík Márton, Csamangó Attila
K-4 200 m: Kadler Viktor, Beé István, Babella Balázs, Gyertyános Gergely
C-1 1000 m: Vajda Attila
C-2 1000 m: Kozmann György, Kolonics György
C-4 1000 m: Kronecker Gábor, Joób Márton, Sáfrán Mátyás, Balázs Gábor
C-1 500 m: Vajda Attila
C-2 500 m: Kozmann György, Kolonics György
C-4 500 m: Kovács Gergely, Bozsik Attila, Joób Márton, Sarudi Pál
C-1 200 m: Kolonics György
C-2 200 m: Kovács Gergely, Bozsik Attila
C-4 200 m Buzál Miklós, Végh Attila, Vasali László, Joób Márton

nők:
K-1 1000 m: Benedek Dalma
K-2 1000 m: Kovács Katalin, Janics Natasa
K-4 1000 m: Paksy Tímea, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga
K-1 500 m: Viski Erzsébet
K-2 500 m: Kovács Katalin, Janics Natasa
K-4 500 m: Paksy Tímea, Benedek Dalma, Szabó Szilvia, Bóta Kinga
K-1 200 m: Szabó Szilvia
K-2 200 m: Kovács Katalin, Janics Natasa
K-4 200 m: Paksy Tímea, Viski Erzsébet, Patyi Melinda, Szabó Gabriella