Vágólapra másolva!
Az atlétikai Golden League ötödik, péntek esti brüsszeli versenyén is megnyerte a női hármasugrást, így az orosz Tatjana Lebegyevának már csak szeptember 4-én, Berlinben kell győznie, és akkor övé a sorozat egymillió dolláros fődíja. A belga fővárosban férfi 10 000 méteren az etióp Kenenisa Bekele 26:17,53 másodperces idővel világcsúcsot ért el, majdnem három másodpercet javítva az általa tartott korábbi rekordon.

A Baudouin király-stadionban telt ház, 47 ezer néző előtt mintegy a verseny felvezetéseként a katari Szaif Szaid Szahen 3000 méter akadályon nekiugrott a saját maga által tartott, s egy éve éppen Brüsszelben elért 7:53,63 perces világcsúcsának. Az ex-kenyai világbajnok két körrel a vége előtt már teljesen egyedül futott, minden "nyúl" kidőlt mellőle, s az olimpiai bajnok kenyai Ezekiel Kemboi, valamint a korábbi világcsúcstartó marokkói Brahim Boulami sem tudta tartani vele a lépést.

Ennek ellenére sokáig úgy tűnt, hogy mégis összejöhet a rekord. Az utolsó háromszáz méteren azonban Szahen sem tudott olyan hajrát nyitni, mint szeretett volna, s a világcsúcstól mintegy két másodperccel elmaradva, 7:55,51 perces idővel, a világ idei legjobb eredményével ért be a célba. A második helyezett holland Simon Vroemen 8:04,95-re javította az Európa-rekordot.

Férfi 100-on a világbajnok amerikai Justin Gatlin könnyedén nyert 9,99 mp-es idővel. Női 100 méteren a francia Christine Arron győzött 10,97-tel, és most lehetett igazán szomorú azért, mert egy hete Zürichben csak negyedik lett. Korábban a párizsi, a római és az oslói Golden League-versenyt is megnyerte, s ha nincs a svájci botlása, akkor szeptember 4-én Berlinben ő is a GL egymillió dolláros fődíjára pályázva állhatna rajthoz.

Brüsszel előtt ennek a megkaparintásában így azonban már csak az orosz Tatjana Lebegyeva bízhatott, aki a női hármasugrásban rögtön az első sorozat után élre állt, 14,80 méterig szállva. Az ötödik sorozatban még 14,94-re javított is, a többiek pedig a nyomába sem értek. Lebegyevának már csak szeptember 4-én, Berlinben kell nyernie, és akkor övé a sorozat egymillió dolláros fődíja!

Jelena Iszinbajeva azt ígérte, hogy megpróbálja tovább javítani a vb-n két hete elért 501 centis világcsúcsát női rúdugrásban. Pénteken 473 centin kezdett, amit elsőre átugrott, ezután a 483-on egyet rontott, majd 493-ra emeltetett, s ezen tisztán átjutott. Következett az 502 centis világcsúcs magasság, ám ez kifogott az olimpiai és világbajnoknőn. Iszinbajevának így a tizenkilencedik rekordjára még várnia kell.

A program végére hagyott férfi 10 000 méteren az etióp Kenenisa Bekele ígért világcsúcsot, s neki ez össze is jött. A táv olimpiai és világbajnoka tavaly június 8-án, Ostravában állította fel az eddig érvényben levő világcsúcsot, ami 26:20,31 perc volt, s amelyen pénteken közel három másodpercet javított! Az új rekord 26:17,53 perc!

A brüsszeli Golden League-versenynek két magyar indulója is volt: női távolugrásban Vaszi Tünde 635 cm-rel a negyedik, női 5000-en Papp Krisztina 15:08,65 perces egyéni csúccsal a nyolcadik helyen végzett.