Vágólapra másolva!
Három magyar egység sikerrel vette a péntek délelőtti 1000 méteres középfutamát a zágrábi kajak-kenu világbajnokságon, s ez azt jelenti, hogy a leghosszabb táv szombat délelőtti döntői során a kilenc számból nyolcban lesz hajója a piros-fehér-zöld küldöttségnek. Az olimpiai bajnok férfi kajaknégyes az utolsó lett a futamában, így nem jutott a legjobbak közé. Az 500 m-es középdöntőkben mind az öt vízre szálló egység kiharcolta a továbbjutást.

A magyarok közül elsőként - szokás szerint - Benkő Zoltánt szólították a rajthoz, a k-1 harmadik középfutamában a 4-es pályára került. Mellette az az ausztrál Nathan Baggaley lapátolt, aki az előző vb-n harmadik lett ebben a számban, és most is a dobogóra esélyesek között tartják számon.

A Győri VSE 22 éves, friss Európa-bajnoki ezüstérmes versenyzője bátran kezdett, de erre szüksége is volt, hiszen a futamból biztosan csak az első kettő került a legjobbak közé, és mindenképpen el akarta kerülni azt, hogy a végén számolgatnia kelljen, ugyanis kilencedikként a négy középdöntő legjobb harmadikja juthatott tovább. A féltávnál kialakult Baggaley, Benkő sorrend a befutóig aztán már nem változott, így a magyar bekerült a szombati végjátékba, és már biztos, hogy Zágrábban jobb helyen végez, mint két éve, Gainesville-ben, ahol tizenkettedikként zárt.

A rendkívül lelkes és hangos magyar szurkolótábor nem hagyta, hogy a csütörtöki napsütés után péntekre beborult égbolt lehangolja, hiszen bő tíz perccel később egy újabb magyar, az olimpiai bronzérmes Vajda Attila készülődött a rajthoz. A futamból hárman lehettek finalisták, márpedig a Démász-Szeged 22 esztendős kenusának a papírforma alapján nem okozhatott gondot, hogy az athéni bajnok spanyol David Cal és a csehek sztárja, Martin Doktor mellett az élmezőnyben végezzen.

Nem is okozott, hiszen ez a trió már a rajt után az élre állt, és a finishez a harmadik helyen érkező Vajda végül egy káprázatos hajrával mindkét nagynevű riválisát megelőzte, így lélektanilag fontos futamgyőzelemmel készülődhet a döntőre.

Az Eb-második, előfutam-győztes kajakos Kökény Roland, Kucsera Gábor duónak Vajdához hasonlóan az első háromban kellett végeznie, ha a fináléba akart kerülni, s miért ne akart volna, elvégre az egység nem titkoltan éremért érkezett a horvát fővárosba. Ennek megfelelően már a táv elején alaposan belehúzott, de így tettek az ellenfelek is, különösen az előző vb-n második belga Bob Maesen, Wouter D'Haene páros, amely az 500 méteres ellenőrzőpontnál elsőként haladt át. Mögötte - benne a magyarokkal - nagyon sűrűnek tűnt a mezőny.

A hajrához érkezve aztán Kökényék kitörtek az üldözőbolyból, és a célig már magabiztosan őrizték második helyüket, amelynek a finálés szereplés lehetősége lett a jutalma.

A péntek délelőtt utolsó magyar szereplőjeként az egy hónappal ezelőtti Eb-n mindössze hatodik, kétszeres olimpiai bajnok férfi kajaknégyes szállt vízre, a Kammerer Zoltán vezette egységnek - amely csupán negyedik lett az előfutamban - az első három hely valamelyikét kellett megszereznie, ha el szerette volna kerülni azt a szégyent, hogy be sem kerül a legjobbak közé.

Nos, a futam végül az értük szorítók legnagyobb megrökönyödésére semmiféle izgalmat nem hozott, ugyanis a Kammerer, Storcz Botond, Vereckei Ákos, Horváth Gábor összeállítású hajó féltávnál gyakorlatilag feladta a versenyt, és "sétatempóban" haladva, még a nyolcadiktól, a brazil kvartettől (!) is jelentősen lemaradva, az utolsó helyen csorgott be a célba.

Benedek Dalma, a Kovács Katalin, Janics Natasa páros, a Kozmann György, Kolonics György kenu kettes, valamint a Balázs Gábor, Sáfrán Mátyás, Joób Márton és Kronecker Gábor alkotta kenu-, illetve a Paksy Tímea, Viski Erzsébet, Szabó Szilvia, Bóta Kinga összeállítású kajaknégyes a csütörtöki előfutamból egyből a döntőbe kvalifikálta magát.